Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Epsteins hemliga avtal har släppts – betalade miljoner

Nya detaljerna: Så stoppades Virginia Giuffre.
Prince Andrew tillsammans med Virginia Giuffre 2001.
Foto: REX/IBL
Jeffrey Epstein.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Jeffrey Epstein tillsammans med Ghislaine Maxwell.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Finansmannen Jeffrey Epsteins hemliga avtal från 2009 är nu släppt. 

Dokumentet visar att Virginia Giuffre, som stämt prins Andrew för våldtäkt, fick flera miljoner för att inte stämma honom eller någon med anknytning till Epstein, rapporterar brittiska medier. 

Virginia Giuffre, tidigare Virginia Roberts, hävdar att prins Andrew, 61, våldtog och förgrep sig på henne vid flera tillfällen när hon var 17 år gammal.

Hon har tidigare riktat anklagelser mot Jeffrey Epstein som hon menar tog henne till sitt hem där hon utsattes för sexuella övergrepp som tonåring. Hon har berättat att hon utsattes för våldtäkt av prins Andrew efter att Epstein fört dem samman. 

Men 2009 slöts en överenskommelse mellan Jeffrey Epstein och Virginia Giuffre som gjorde att anklagelserna inte gick till åtal. 

Nu – 13 år senare – har det avtalet offentliggjorts. 

Jeffrey Epsteins hemliga avtal släppt

Dokumenten, som släppts av en domstol i New York, visar att Epstein betalade 500 000 dollar, motsvarande över 4 miljoner kronor, för att stoppa Giuffre från att stämma Epstein eller någon med koppling till honom, rapporterar bland annat BBC. 

Virginia Giuffres advokater skriver: 

Förutom att ständigt utnyttjas för att tillfredsställa den åtalades alla sexuella infall, krävde man också att (Giuffre) utnyttjas sexuellt av svarandens vuxna manliga vänner, inklusive kungligheter, politiker, akademiker, affärsmän och eller andra professionellt och personligt bekanta”. 

Dokumenten har offentliggjorts för sin eventuella relevans i åtalet mot prins Andrew. Prins Andrew har nekat till våldtäktsanklagelserna. 

Förlikningen släpps som bevis 

Enligt förlikningen kan Virginia Giuffre inte dra någon med koppling till Epstein inför rätta oavsett när anklagelserna ska ha ägt rum.   

Enligt prins Andrews advokater innebär dokumentet att hon inte längre kan stämma honom, eftersom hon i och med betalningen gick med på att inte stämma varken Epstein eller någon med koppling till honom. 

Giuffres advokater menar däremot att det är irrelevant i sammanhanget – då det i fallet mot prins Andrew gäller anklagelser om sexuella övergrepp i New York, London och Jungfruöarna. Dokumentet som nu offentliggjorts gäller skadeståndsanspråk i Florida mot Epstein. 

Jeffrey Epstein tog sitt liv i fängelset år 2019. I december dömdes hans exflickvän, societetskvinnan Ghislaine Maxell, för att under ett decennium ha hjälpt Epstein att utnyttja unga flickor sexuellt. 

”Min själ har längtat efter rättvisa i åratal och i dag gav juryn mig det”, skrev Virginia Giuffre, ett av offren, då på Twitter.

Senare i januari väntas straffet för Ghislaine Maxell fastställas. 


Se kritiserade prins Andrew-intervjun om Epstein – får fråga om sexmöte

Prins Andrew lämnar sina offentliga uppdrag för brittiska kungahuset (Inslag från 2019).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.