Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jeffrey Epstein hittad död i häktet

Epstein skulle ha ställts inför rätta nästa år och riskerade 45 års fängelse vid fällande dom.
Sexbrottsanklagade miljardären Jeffrey Epstein är död i häktet, rapporterar ABC.
Foto: REX/IBL
Epsteins hem i Florida.
Foto: MICHELE EVE SANDBERG/SHUTTERSTOCK / MICHELE EVE SANDBERG/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Sexbrottsanklagade miljardären Jeffrey Epstein, 66, är död i häktet, rapporterar ABC

Han ska ha begått självmord i sin cell. 

Flera av kvinnorna som anklagar honom är upprörda. 

– Jag är arg över att Jeffrey Epstein inte behöver möta sina överlevare i rätten, säger Jennifer Araoz, 32, som anklagar miljardären för att ha våldtagit henne när hon var 14 år, till nyhetsbyrån AP.  

Självmordsbevakningen av Epstein ska ha dragits tillbaka innan han tog sitt liv. 

Tre häktesanställda har berättat för ABC News att Jeffrey Epstein begått självmord i sin cell i nedre Manhattans fängelse i New York. 

Trots att miljardären misstänks ha försökt begå självmord tidigare, och därefter hade placerats på en specialavdelning med självmordsövervakning så kunde han ta sitt liv. 

Justitieministern kräver besked om hur självmordet kunde äga rum

Enligt New York Times källor så hade specialövervakningen dragits tillbaka när händelsen inträffade. 

Justitieminister William Barr kräver nu svar på hur självmordet kunde genomföras. 

– Jag blev bestört när jag fick vetskap om att Jeffrey Epstein påträffades tidigt i morse efter ett uppenbart självmord medan han befann sig i statligt förvar. Mister Epsteins död väcker allvarliga frågor som måste besvaras. Förutom FBI:s utredning så har jag varit i kontakt med Justitieinspektören som startar en utredning kring omständigheterna av mister Epsteins död, säger William Barr till New York Times. 

Senatorns krav på William Barr: ”Huvuden måste rulla”

Ben Sasse, republikansk senator i delstaten Nebraska och medlem i senatens juridiska kommitté skrev ett rasande brev till justitieminister Barr under lördagen där han menade att ”huvuden måste rulla”. 

”Varenda person i Justitiedepartementet – från din personal i departementets högkvarter hela vägen till kriminalvårdaren på nattskiftet – visste att den här mannen var en självmordsrisk, och att hans mörka hemligheter inte kunde tillåtas att dö med honom”, skrev Sasse. 

Samtidigt träder flera av kvinnorna som anklagar dollarmiljardären fram och uttrycker ilska och besvikelse över att Epstein kunde ta sitt liv.  

CNN:s Polo Sandoval ger oss det senaste i fallet

Offrens ilska och raseri mot Epstein

Jennifer Araoz anklagar Epstein för att ha våldtagit henne när hon var 14 år. 

– Jag är arg över att Jeffrey Epstein inte behöver möta sina överlevare i rätten. Vi måste leva med ärren från hans handlingar i resten av våra liv, medan han aldrig behöver ta konsekvenserna av brotten som han begått och smärtan och trauman som han har orsakat hos så många människor, säger Jennifer Araoz till AP. 

En annan kvinna, Jena-Lisa Jones,30, anklagar också Epstein för att ha utsatt henne för sexuella övergrepp när hon var 14 år: 

– Jag är extremt arg och sårad och tänker att han än en gång ansåg sig stå över oss och tog den enkla utvägen... jag kan fortfarande inte ta in faktumet att detta är sant. Gud kommer att ge honom domen nu, säger Jena-Lisa Jones i ett uttalande. 

Michelle Licata, som uppger att miljardären utsatte henne för sexuella övergrepp när hon var 16 år, säger till AP att hon inte ville att någon skulle dö. 

– Jag ville bara att han skulle hållas ansvarig för sina gärningar.

Fördes till sjukhuset med hjärtstillestånd

Enligt källorna hade den sexbrottsanklagade miljardären hjärtstillestånd när han upptäcktes och fördes i ambulans till New York Downtown Hospital klockan 6.39 på lördagsmorgonen. 

Rättsmedicinska avdelningen på Manhattan har bekräftat dödsfallet för nyhetsbyrån AP

Federala myndigheterna uppger att FBI utreder det ”uppenbara självmordet”, enligt nyhetsbyrån. 

Dollarmiljardären greps den 6 juli och har sedan dess suttit frihetsberövad. Han har nekats att betala sig fri genom borgen eftersom han anses utgöra en flyktrisk och en fara för allmänheten. 

Han har åtalats för trafficking och sexuellt utnyttjande av minderåriga flickor. 

Har tidigare gjort misstänkt självmordsförsök

Epstein skulle ha ställts inför rätta nästa år och riskerade 45 års fängelse vid fällande dom. Han nekade till anklagelserna. 

Rättsmedicinska avdelningen på Manhattan har bekräftat dödsfallet för nyhetsbyrån AP.

I fredags blev 2 000 sidor med domstolshandlingar med koppling kring Epsteins misstänkta barnsexhärva offentliga. 

För tre veckor sedan så hittades Epstein okontaktbar i cellen med märken på halsen som ska ha ansetts vara självförvållade, enligt ABC News. 

Sedan dess, den 23 juli, har han satts på självmordsbevakning. 

Men flera personer med insyn i utredningen säger till NBC News att Epstein inte var under bevakning vid tidpunkten för hans död. 

Jeffrey Epstein dömdes 2008

Jeffrey Epstein dömdes 2008 för att ha köpt sex av en 14-årig flicka och stod nu åtalad i en traffickinghärva med minderåriga flickor där hans Floridahus ska ha varit basen, men även andra lyxbostäder i delstaten och i New York.  

Ett dussintal flickor ska ha blivit sexuellt utnyttjade av Epstein, enligt FBI:s brottsmisstankar. 

Enligt amerikanska medier har Epstein som länge varit en höjdare i New Yorks finansvärld räknat bland andra tidigare presidenten Bill Clinton och brittiska prins Andrew till sina vänner. 

Nuvarande president Donald Trump har också pekats ut som en av miljardärens vänner men hävdat att de inte var särskilt nära och att han slängde ut miljardären från sin klubb på Mar-a-Lago i Florida. 

Fram till barnsexdomen 2008 umgicks Epstein i USA:s högsta finansiella, politiska och artistiska kretsar. 

Efter de senaste misstankarna mot miljardären har den gamla domen granskats på nytt och mött kraftig kritik. 

Han fick vad amerikanska medier kallar ”a sweet heart deal” av dåvarande åklagaren Alex Acosta som nådde en uppgörelse om att finansmannen skulle få 18 månaders fängelse, och kunna lämna anstalten för att jobba varje dag.  

Han behövde bara avtjäna 13 månader. Uppgörelsen har nu förklarats olaglig av en domare i Miami som har granskat den. 

När de nya anklagelserna blommade upp hamnade Alex Acosta, som var arbetsmarknadsminister i Trump-administrationen, under lupp för sin uppgörelse med Epstein och tvingades i förra månaden att avgå. 

2015 trädde en kvinna som heter Virginia Giueffre fram och anklagade Epstein för att ha hållit henne som sexslav från 1999 till 2002, då hon var tonåring. 

Han ska enligt anklagelserna även ha bjudit ut henne till mäktiga män som prins Andrew och den berömda amerikanska professorn och advokaten Alan Dershowitz – som båda har nekat till uppgifterna. 

Virginia Giueffre hävdar även att hon hjälpte Epstein med att rekrytera minderåriga flickor för sexuellt utnyttjande. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.