Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frans efter spanska studien: "Stora regionala skillnader"

Flockimmunitet an dröja längre för Stockholm än övriga landet - professorn Tom Britton förklarar sin teori.
Emma Frans.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Epidemiologen Tove Fall gästade Aktuellt på onsdagskvällen.
Foto: SVT/Skärmdump
Coronatestar analyseras.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tester för coronaviruset.
Foto: OLE BERG-RUSTEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Björn Olsen är inte förvånad över Spaniens siffor.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
1 / 7

Fem procent av Spaniens befolkning har antikroppar, enligt en ny studie – något som beskrivits som dåliga nyheter för Sverige.

Experten Emma Frans håller inte med, och påpekar stora regionala skillnader.

– De här forskningsstudierna görs väldigt snabbt, de är inte granskade, så det är väldigt svårt att uttala sig utifrån den här studien vad det betyder för Sverige, säger hon.

Den spanska studien visar att drygt fem procent av befolkningen har antikroppar mot viruset. Resultaten av studien, där tiotusentals personer har deltagit, är preliminära, skriver Reuters.

Under onsdagen varnade Tove Fall, epidemiolog vid Uppsala universitet, för att studien ”inte är bra nyheter för Sverige”.

– Spanien är ett av de hårdast drabbade länderna i världen. Att de ligger på så pass låga andelar av uppskattade personer som gått igenom infektionen är inga goda nyheter för oss, säger Tove Fall i SVT:s ”Aktuellt”. 

Emma Frans: Vänta på svenska resultaten

Emma Frans, doktor i epidemiologi, ställer sig frågande till Tove Falls respons till studien.

– Jag förstår inte riktigt varför det här skulle vara dåliga nyheter för Sverige, säger hon.

– Det är väl klart att för hela världen hade det varit bättre om en större andel hade påvisad immunitet – så klart – men vi i Sverige kommer ju få veta förhoppningsvis nästa vecka. 

Folkhälsomyndigheten har flaggat för att svaren från de antikroppstester som har gjorts i Sverige ska redovisas då.

– Jag förstår att det är tufft att vänta en vecka, men jag tänker mig att det är bättre att vänta en vecka än att börja spekulera nu vad de här resultaten betyder för svensk del, säger Emma Frans.

Stora skillnader i Spanien

Siffran på fem procent i den spanska studien är ett medelvärde, och det råder stora regionala skillnader. 

I provinsen Soria i centrala Spanien hade över 14 procent antikroppar och i Madrid – regionen med flest fall – 11,3 procent.

Att Spanien dessutom valde att stänga ner stora delar av samhället redan i mars kan också ha påverkat den allmänna smittspridningen i samhället.

Emma Frans tror på stora regionala skillnader även här i Sverige.

– Tittar man på totalen i hela Sverige så tror jag att antalet med antikroppar kommer att vara ganska lågt, men i Stockholmsområdet kommer det säkert vara en betydande andel. 

”Sverige måste byta strategi”

När Expressen pratar med Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, är han inte förvånad över de spanska siffrorna. 

Hur tillförlitliga är siffran på fem procent?

– De är tillförlitliga. De har gjort en otroligt omfattande studie i Spanien. De ligger i linje med de siffror man har fått från Wuhan, där det är nere på några procent. 

Björn Olsen menar att en storskalig testning skulle kunna rädda många liv.

Ska vi vara oroliga i Sverige? 

– Vi måste byta strategi, testa flera personer och sätta de smittade i karantän. Annars kommer detta pågå och ännu fler kommer att dö i onödan.

Påverkar inte den svenska strategin

Under dagens pressträff får Sara Byfors, chef för laborativ bakterieövervakning vid Folkhälsomyndigheten, frågan om den spanska studien kan leda till att svenska myndigheter tänker om.

– Nej, det skulle jag inte säga att det gör. Det är gjort i Spanien, jag är inte säker på urvalet av personer, och hur hög känslighet testet har. För oss ändrar det inget i sak.

Hon säger att studiens resultat inte förvånade Folkhälsomyndigheten, och lyfter även hon att det är många kvar i Spanien som inte haft sjukdomen. 

Samtidigt har Världshälsoorganisationen, WHO, varnat för att det finns risk för att viruset aldrig kommer att försvinna och att världen måste lära sig att leva med det, likt hiv.

Coronaviruset gäckar läkarkåren med många olika typer av symtom – se hur de attackerar kroppen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.