Epidemiolog: Då väntas nästa våg av covid

Foto: CHARLES KRUPA / AP TT NYHETSBYRÅN

Samtidigt som Folkhälsomyndigheten målat upp ett scenario med ny smittotopp redan i maj som ”mindre trolig”, konstaterar Sydafrika att en ny våg kan vara på gång, rapporterar Vetenskapsradion.

Immuniteten mot coronaviruset har börjat dala i Sydafrika och tillsammans med ändrade beteendemönster väntas landet snart träffas av en ny coronavåg. Kanske redan vid månadsskiftet april-maj, enligt Salim Abdool Karim, epidemiolog och professor i folkhälsovetenskap i Sydafrika, till radion:

– Sydafrikas epidemi har verkligen definierats av en serie vågor, med ungefär tre månaders mellanrum mellan varje våg.

Men även om topparna och dalarna har varit väldigt regelbundna i Sydafrika har läget sett annorlunda ut i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten (FHM), vars tjänstemän inte är lika säkra på att Sveriges mönster kommer att följa Sydafrikas.

Ny variant kan få fäste under våren

Den under vintern dominerande omikronvarianten, som först upptäcktes i Sydafrika, har nu börjat plana ut med låga smittotal. Trots det konstaterar myndigheten att en helt ny variant av sars-cov-2 kan få fäste under våren på grund av minskad immunitet, med en topp redan i maj. Ändå är det något som FHM målat upp som ett mindre troligt scenario:

”Även om smittan skulle öka igen så är det osannolikt att många skulle drabbas av svår sjukdom”, sade FHM:s statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande i februari.

Men vad det blir för variant och hur smittsam den är, är det ännu ingen som vet säkert.

– Vi har helt enkelt ingen aning. Men det är inte troligt att omikronvarianten är den sista varianten vi någonsin kommer att se, säger Salim Abdool Karim, till Vetenskapsradion.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.