Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Epidemin slut under sommaren – om vi följer restriktionerna

FHM spår ljusare tider – om vi följer restriktionerna.
Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Till sommaren kan smittspridningen minska, enligt FHM.
Foto: Mediabild/TT / TT NYHETSBYRÅN

Folkhälsomyndigheten bedömer att pandemin kan vara över i Sverige till sommaren – om rekommendationerna efterlevs. 

Myndigheten har tagit fram nya scenarier för hur smittspridningen kommer utvecklas. 

– Epidemin kommer vara över till sommaren om det här fungerar väl, säger Johan Carlson, generaldirektör för myndigheten. 

Folkhälsomyndigheten har utvecklat två scenarion över hur man väntar sig den fortsatta smittutvecklingen i landet. Myndigheten baserar sin modell på data från undersökningar av antikroppar, vaccinationstakten och det man vet om befolkningens följsamhet av rekommendationerna.  

I det första scenariot bedömer Folkhälsomyndigheten att smittspridningen avtar från och med nu, för att sedan vika nedåt och i princip upphöra. Scenariot bygger på att folk fortsätter att följa rekommendationerna om att hålla distans, respektive att den planerade vaccinationstakten hålls.

– Detta scenario utgår från att kontaktnivån ligger kvar på en nivå som nu under våren och att vaccinationerna fortgår, säger Johan Carlson. 

Johan Carlson fick frågan om vad hans budskap till svenska folket är. 

– Om vaccinationerna fortsätter som nu, om man håller i, så ebbar epidemin ut till sommaren. Vi har en kvarstående smittspridning, men epidemin kommer att vara över till sommaren om det här fungerar väl, svarade generaldirektören. 

Folkhälsomyndighetens första scenario för hur den kommande smittutvecklingen kan se ut.
Foto: Skämrdump / Skämrdump

Kan fortfarande öka

Folkhälsomyndigheten presenterar även en mer negativ graf, där smittspridningen rentav ökar inför sommarmånaderna. 

– Om vi inte klarar att hålla en god distansering och följsamheten minskar då bedömer vi att smittspridningen kommer att gå en annan väg. Då ser vi ökad smittspridning från nu och framåt en bra bit in i juni, för att sedan sjunka ganska brant. Men då har vi en hög smittspridning under hela sommaren, säger Johan Carlson.

Folkhälsomyndigheten har även tagit fram en prognos för hur smittutvecklingen kan vara om rekommendationerna inte efterlevs.
Foto: Skärmdump / Skärmdump

Hallengren: ”Får inte locka”

Smittspridningen i landet ligger ur ett europeiskt perspektiv på en väldigt hög nivå, men smittan minskar. Socialminister Lena Hallengren (S) understryker under pressträffen att läget inom vården är fortsatt tufft och att vi ligger på en hög nivå av smittspridning. 

– I dag har Folkhälsomyndigheten presenterat nya scenarier för smittspridningen. Scenarierna spår en ljusare framtid med lägre smittspridning och lägre belastning på vården, säger socialminister Lena Hallengren (S) och inskärper att det är av största vikt att följa rekommendationerna. 

– Nu kommer varmare väder med högtider och festligheter. Det får inte locka många människor att samlas och trängas i parker, säger hon. 

FHM räknar med vaccinationseffekt före september

Carlson: ”Kommer få effekt betydligt tidigare”.

Skandal avslöjad: Testkit tvättades och återanvändes

9 000 personer kan ha testats med återanvända näspinnar på flygplats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.