Eonchefer fick 100 miljoner för att avgå

Publicerad
Uppdaterad
I veckan avslöjades det att Vattenfall betalat ut över 90 miljoner i fallskärmar till tre tyska chefer.
Något som upprörde finansmarknadsminister Peter Norman.
Men Vattenfall är inte det enda svenska bolaget som har tecknat generösa mångmiljonfallskärmar. Nu avslöjar Sydsvenskan att två tyska Eonchefer fick över 100 miljoner när de tvingades bort från sina poster.
Förra året delade två avskedade Eonchefer på drygt 110 miljoner kronor, skriver Sydsvenskan. Enligt tidningen är ofta bonusen för de ledande företrädarna dubbelt så stor som den ordinarie lönen. Totalt drar en person i koncernledningen in lön och andra ersättningar på cirka 25 miljoner kronor per år. Det innebär inte heller någon större ekonomisk förlust om en av de höga cheferna måste sluta.

Fick lämna jobbet

Personaldirektören, tillika styrelseledamot i Eon Sverige, Christoph Dänzer-Vanotti fick lämna sitt jobb i maj 2010. Efter fyra år på posten fick han som kompensation för att hans kontrakt inte fullföljdes 46,7 miljoner kronor, dessutom pension och lön fram till dess att uppgörelsen var klar i september, skriver Sydsvenskan.
Eon är stora i Sverige efter att koncernen på 2000-talet köpte Sydkraft och Graninge. Koncernen berörs dock inte av svenska statliga ägardirektiv, då den till skillnad från Vattenfall är börsnoterad i Tyskland.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag