Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Enström kritiseras efter Saudi-intervju

Karin Enström.
Foto: Jessica Gow / Scanpix

Karin Enström pressades hårt om Saudiaffären i Ekots lördagsintervju.

Försvarsministern fick bland annat frågor om varför hon inte ville kalla Saudiarabien för en diktatur.

Nu kritiseras hon hårt på Twitter av partikamraten Maria Abrahamsson:

"Nej, försvarsministerns svar i Ekots lördagsintervju duger inte. I alla fall inte för oss väljare som är normalbegåvade.", skriver Abrahamsson på Twitter.

Karin Enströms företrädare, Sten Tolgfors, M, avgick när Saudiaffären rasade som värst.

Ekots avslöjande om planer på en vapenfabrik i Saudiarabien kom också att dominera lördagsintervjun med hans efterträdare, Karin Enström, M.

Karin Enström pressades stundtals hårt av utfrågaren, Tomas Ramberg, som bland annat riktade in sig på försvarsministerns ovilja att kalla Saudiarabien för en diktatur. Enström betonade i programmet att det är viktigt hur Sverige beskriver olika länder.

– Inte minst för att kunna kritisera på rätt sätt, sa Enström.

Nu kritiseras hon på Twitter, bland annat av partikamraten Maria Abrahamsson på grund av sin ovilja att erkänna hur styrningen i Saudiarabien fungerar:

"Lyssnar på reprisen av Ekots Lördagsintervju med försvarsminister. Känner mig inte helt bekväm.", skriver Abrahamsson på Twitter.

"Trubbigt instrument"

– Etiketten... det ena eller det andra, är ett trubbigt instrument, sa försvarsministern som syftade på demokrati och diktatur.

Tomas Ramberg frågade om Karin Enström anser att det förekommer omfattande och grova kränkningar av mänskliga rättigheter i Saudiarabien.

– Svaret är ja, sa Enström.

Ska göras helhetsbedömning

Tomas Rambergs följdfråga var varför Sverige då exporterar vapen till Saudiarabien när vi enligt riksdagens riktlinjer inte ska exportera vapen till länder där det förekommer "omfattande och grova kränkningar av mänskliga rättigheter".

– Enligt lagen ska man göra en helhetsbedömning av vilka produkter det handlar om och vilket land som är mottagarland, svarade Karin Enström.

– Lagen ses nu över i syfte att skärpa upp den. Det välkomnar jag, sa hon vidare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.