I samband med attackerna under fredagskvällen delades ett flygblad ut där det stod att männen skulle ta lagen i egna händer och hitta ensamkommande flyktingungdomar som befinner sig i området. Foto: Läsarbild
I samband med attackerna under fredagskvällen delades ett flygblad ut där det stod att männen skulle ta lagen i egna händer och hitta ensamkommande flyktingungdomar som befinner sig i området. Foto: Läsarbild

Ensamkommande uppmanas stanna inne

Publicerad

Efter rasistattackerna mot ensamkommande ungdomar agerar Stockholms stad.

Ungdomarna har uppmanats hålla sig inomhus - bland annat i samband med främlingsfientliga "Folkets demonstration" på lördagen.

– Det är så klart jättetråkigt att vi måste göra det här, säger Alexandra Göransson, avdelningschef på socialförvaltningen i Stockholms stad.

De senaste dagarna har det varit flera större aktioner i Stockholms centrum med kopplingar till högerextremistiska grupper.

I fredags kväll gick en större rasistmobb till attack mot en grupp yngre män med invandrarbakgrund på Sergels torg i Stockholm och på lördagen attackerades motdemonstranter till en främlingsfientlig demonstration, "Folkets demonstration", vid två tillfällen av högerextremister.

I samband med attackerna under fredagskvällen delades ett flygblad ut där det stod att männen skulle ta lagen i egna händer och hitta ensamkommande flyktingungdomar som befinner sig i området.

Flera flyktingungdomar vittnar också att rädslan ökat efter attackerna den senaste tiden.

– Vi vågar inte gå ut lika mycket som tidigare, på grund av rasisterna och nazisterna som diskriminerar människor, sa Siavash Faizi, 17, som kom som ensamkommande från Afghanistan för fyra år sen, till Expressen på lördagen.

Tidigare har också många brandattentat riktats mot asylboenden för ensamkommande.

Unik händelse

Den oroliga situationen har fått Stockholms stad att agera. Ensamkommande på stadens 16 HVB-hem har uppmanats hålla sig inne, under fredagskvällen och lördagen.

Bakgrunden: attackerna mot människor med invandrarbakgrund och "Folkets demonstration" på lördagen, på Norrmalmstorg i Stockholm.

– Det är så klart jättetråkigt att vi måste göra det här. Men det känns ändå viktigt att vi tänker på ungdomarnas trygghet i första hand, säger Alexandra Göransson, avdelningschef på socialförvaltningen i Stockholms stad.

Enligt uppgifter till Expressen fick flera HVB-hem i Stockholm uppmaning om att inte låta ungdomarna gå ut på grund av rädsla för nya attacker. På Stockholms stads socialförvaltning förnekar man dock att det skulle röra sig om tvång.

– Ungdomarna får göra precis som de vill. Men vi vill informera boenden, och de kan i sin tur informera ungdomarna, säger Alexandra Göransson.

Hon säger att åtgärderna i praktiken handlar om att boenden har anordnat extra många aktiviteter inomhus och informerat ungdomarna om det oroliga läget.

– Stockholms stad har regelbunden kontakt med polisen i sådana här frågor. Vi fick information via den kanalen om att det hände saker på stan i fredags kväll, och skulle vara en demonstration. Vår egen ungdomsjour som gör uppsökande arbete i riskmiljö informerade också om läget.

Har ni tvingats till något liknande tidigare?

– Inte under mina tre år här i alla fall, säger Alexandra Göransson.

Under hösten belades alla uppgifter om boenden för ensamkommande i Stockholm med sekretess.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag