Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ensamkommande placeras i IS-familjer

Ensamkommande barn placeras i familjer med koppling till IS, visar en granskning som SR gjort. Foto: Meli Petersson Ellafi
De familjemedlemmar som misstänks ha rest till Syrien för att ansluta sig till terrorgruppen ska inte ha funnits på plats när de ensamkommande barnen placerades i familjerna. Foto: Uncredited / AP MILITANT WEBSITE

Ensamkommande barn placeras i familjer med koppling till IS.

Det visar en granskning som SR programmet Tendens och Ekot har gjort.

– De här familjerna har fullt upp med att hantera de egna problemen, säger områdespolisen i Vivalla, Fredrik Malm till SR.

Ekot och P1 programmet "Tendens" har granskat jourhem där ensamkommande barn har placerats.

Av granskningen framgår det att två av familjerna där barnen har placerats har haft kopplingar till IS där familjemedlemmar misstänks ha anslutit sig till terrorgruppen.

En av dem som kan vittna om detta är en 15-åring pojke kom till Sverige 2015 . Han berättar för programmet att alla i familjen där han placerats har problem och att han är rädd.

Jourhemmet låg i Vivalla i Örebro, som är ett av de områden som varit hårdast drabbat av extremism tidigare.

Vivalla torg i Örebro. Foto: Richard Ström / Expressen / Richard Ström / Expressen

Misstänkta IS-resenärer

En av sönerna i familjen hade rest till Syrien där han misstänks ha anslutit sig till IS.

– Det var katastrof. Det är många problem, berättar pojken.

En annan av sönerna i familjen där han placerats var dömd för två fall av misshandel, vid ett tillfälle berättar pojken att han själv fick ingripa när sonen hotade en syster i familjen med kniv och sa att han skulle döda henne.

Fyra ensamkommande barn ska under hösten 2015 ha placerats i två jourhemsfamiljer i Vivalla. Familjemedlemmar ska där enligt polisen och andra källor till Tendens och Ekot ha anslutit sig till IS.

De familjemedlemmar som misstänks ha rest till Syrien för att ansluta sig till terrorgruppen ska inte ha funnits på plats när de ensamkommande barnen placerades i familjerna.

– En sådan familj kan ju vara väldigt omtänksam, men det känns ändå som att man har fullt upp med sig själv i familjen att hantera de egna problemen, säger områdespolisen i Vivalla, Fredrik Malm.

Köpte platserna

Han menar att dessa familjer inte utgjorde någon bra boendemiljö för de ensamkommande barnen.

Anledningen till att den 15-årige pojken placerades i familjen med den misstänkte IS-resenären Vivalla var att kommunen där han först placerades, Täby utanför Stockholm inte hade möjlighet att ge honom någon familjehemsplats där.

Täby är en av Sveriges rikaste kommuner och har tidigare larmat om att de inte kan ta emot fler nyanlända.

Därför ska Täby enligt Ekots och "Tendens" granskning ha köpt familjehemsplatser i andra kommuner.