FBI utreder hackerattacken mot Twitter

Bill gates är en av de utsatta.
Elon Musk är en av de utsatta.
Joe Biden.
Foto: MATT SLOCUM / AP TT NYHETSBYRÅN
Elon Musk.
Foto: JAE C. HONG / AP TT NYHETSBYRÅN
Bill Gates.
Foto: IAN LANGSDON / AP EPA POOL

Amerikanska FBI utreder hackerattacken mot Twitter.

Kim Kardashian, Barack Obama, Joe Biden och Bill Gates finns bland de drabbade i vad som misstänks vara ett bitcoinbedrägeri.

Angriparna kan ha använt sig av en insider.

Flera stora och tongivande Twitterkonton utsattes i attacken i onsdags.

De drabbade kontona publicerade inlägg där folk uppmanades att skänka pengar i kryptovalutan bitcoin – med motprestationen att man skulle få dubbla insättningen tillbaka. 

Den amerikanska federala polisen FBI säger i ett uttalande att attacken utreds som misstänkt kryptovalutabedrägeri.

”Vi uppmanar allmänheten att inte bli offer för den här bluffen genom att skicka kryptovaluta eller pengar”, skriver FBI.

130 konton utsatta

På Microsoftgrundaren Bill Gates Twitterkonto gick det att läsa följande, innan inlägget togs bort:

”Alla ber mig att ge tillbaka – och nu är tiden inne. Jag dubblar alla insättningar som skickas till mitt BTC-konto inom de närmsta 30 minuterna. Du ger mig 1000 dollar, jag ger dig 2000 dollar tillbaka.”

Även konton tillhörande Apple, den förre presidenten Barack Obama, den tidigare vicepresidenten och presidentkandidaten Joe Biden, rymdentreprenören Elon Musk och tv-profilen Kim Kardashian drabbades.

Totalt riktade angriparna in sig på runt 130 konton. Man fick kontroll över och kunde skicka tweets från en mindre andel av dessa, uppger Twitter på fredagen. 

Vidtagit aggressiva åtgärder 

Enligt Twitter publicerades bitcoininläggen med hjälp av företagets interna administratörsverktyg. Exakt hur det kunde gå till är oklart.

”Vi har vidtagit aggressiva åtgärder för att säkra våra system medan utredningen pågår. Vi håller fortfarande på att utvärdera långsiktiga åtgärder”, skriver Twitter.

Totalt fördes 12,58 bitcoin, till ett värde på omkring 116 000 dollar, över till de länkade kontona, skriver TT med hänvisning till sajten Blockchain.com.

https://twitter.com/TwitterSupport/status/1283957911841054721

Är du rädd för att bli hackad på sociala medier?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.