Anledningen till det enorma sopproblemet är att landet valde att stänga ner stadens soptipp, utan att ordna något nytt alternativ för de boende. Foto: Hasan Shaaban
Anledningen till det enorma sopproblemet är att landet valde att stänga ner stadens soptipp, utan att ordna något nytt alternativ för de boende.  Foto: Hasan Shaaban

Enormt "sopberg" bara växer och växer

Publicerad

"Sopfloden" i Beirut fortsätter att växa.

Nu slingrar sig det flera hundra meter långa berget av sopor igenom stadens förorter.

Myndigheterna står handfallna och har ingen lösning på det bokstavligen växande problemet.

I Beiruts förorter i Libanon växer problemet med sopor – bokstavligen. Nu slingrar sig stadens sopor, likt en flera hundra meter lång flod, genom stadens förorter.

Sopproblemen i Beirut fick sin början när landets myndigheter beslöt om att stänga ner stadens soptipp i juli utan att ordna något nytt alternativ för boende i staden. När soporna sedan lämnades på gatorna i staden har flera protesterat mot myndigheternas agerande. Kampanjen "You Stink" (på svenska "Du stinker") har anordnat demonstrationer mot sopkrisen i huvudstaden, som även utvecklats till demonstrationer mot regeringen. Trots det finns det fortfarande ingen lösning på sopkrisen i sikte.

Skulle exporteras till Ryssland

CNN rapporterar om att ett brittiskt företag skulle exportera soporna till Ryssland, men att företaget misslyckades med att överlämna dokument som bevisar att Ryssland är villiga att ta emot soporna i tid. Planen om att förflytta soporna lades därför på is i fredags – och myndigheterna har ingen annan plan i lager.

– Vi har ingen lösning, men vi jobbar på någonting annat, säger en presstalesperson för Libanons råd för utveckling och återuppbyggnad till CNN.

Presstalespersonen tillägger att hon inte tror att soporna kommer att kunna förflyttas utanför Libanon.

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag