Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Enormt slukhål – fabriksmassor riskerar att rasa

– Jag har aldrig sett ett så stort slukhål. På bara några minuter växte det, säger Håkan Wiberg, inre befäl vid Örnsköldsviks räddningstjänst. Foto: Carl Sundström, SVT Nyheter Västernorrland
Det är Domsjö fabrik utanför Örnsköldsvik som rikserar att rasa. Foto: Google maps
– Jag har aldrig sett ett så stort slukhål, säger räddningsledaren. Foto: Goofle maps

Massor från Domsjö fabriksområde i Örnsköldsvik riskerar att rasa efter att ett enormt slukhål skapats på området.

Räddningstjänsten har stängt av den intilliggande älven på grund av fara för förbipasserande båtar.

– Jag har aldrig sett ett så stort slukhål. På bara några minuter växte det, säger Håkan Wiberg, inre befäl vid Örnsköldsviks räddningstjänst. 

Det var sent på söndagskvällen som räddningstjänsten i Örnsköldsvik larmades till Domsjö fabriksområde efter larm om att en ledning brustit under jord.

– Det är ett avloppsrör från fabriken som på något sätt gått sönder och underminerat marken. Det gick ganska snabbt under natten. Nu är det ett slukhål på åtta gånger åtta meter, säger Håkan Wiberg, inre befäl vid Örnsköldsviks räddningstjänst. 

Farligt för båtar i närliggande Moälven

I nuläget håller man på att stänga ned verksamheten i fabriken, som bland annat tillverkar cellulosa, ligning och bioetanol.

– Man måste stänga ner fabriken nu. Det är en ganska långdragen process, det kan ta flera timmar. Under natten har det rasat mer och mer. Ur vårt perspektiv är det viktigt att det inte blir skador för egendom, människor och miljö, säger Håkan Wiberg.

Fabriken ska nu vara nedstängd och räddningstjänsten bedömer att rasrisken har minskat.

– I och med att man stängt ned fabriken så minskar vattenflödet och därmed också rasrisken. Vi bedömer att det inte ska rasa mer just nu, säger Håkan Wiberg.

I närheten av fabriken ligger Moälven som är populär för båttrafik. Älven var tillfälligt avstängd för båttrafik men har nu öppnats igen. Man bedömer i nuläget att det är säkert – men läget kan ändras snabbt.

– Det är en hög mur mot älven, och om den är underminerad och tippar skulle den dra med sig massa bråte. Det är inte svallvågorna man ska vara orolig för då, säger Håkan Wiberg.

Geologer på väg till Örnsköldsvik

Enligt räddningstjänsten vet man i nuläget inte hur stor del av marken som underminerats under fabriksområdet – och fabriksbyggnader på området kan hotas.

– Det är farligt att vara nära hålet, så vi måste invänta experter nu, säger Håkan Wiberg.

Han berättar att man har tillkallat flera experter, bland annat geologer som kan avgöra hur man bör gräva för att åtgärda det växande slukhålet.

– Jag har aldrig sett ett så stort slukhål. På bara några minuter växte det.

Christin Norberg, produktionsledare vid Domsjö fabrik, säger att de inte vet när produktionen kan återupptas igen. Foto: Pressbild / Per Ågren Media-Bild

"Glad att ingen har blivit skadad"

Christin Norberg, produktionschef på Domsjö fabrik, menar att reparationsarbetet kommer att ta flera dagar. Under tiden är fabrikens produktion helt stoppad.

– Det är absolut inget bra, men vi måste lösa det här. Det är bara att se till att vi gör ett säkert jobb. Att rör har gått sönder har hänt förut, men inte i den här digniteten, säger Christin Norberg.

Hon berättar att de ringde räddningstjänsten vid åttatiden på söndagen, när de först upptäckte det trasiga avloppsröret ut mot älven. 

– Vi ringde räddningstjänsten eftersom vi såg det som en risk att det skulle rasa mot älven. Jag är tacksam att ingen har blivit skadad, och att det på det sättet har gått bra, säger Christin Norberg.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!