Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Enorma skogsbränder i Australien – flera döda

Sju personer saknas och över 100 hus har brunnit ner - se bilderna.
Räddningstjänsten säger att man aldrig har varit med om så många våldsamma bränder samtidigt.Foto: DARREN PATEMAN / EPA / TT
Flera personer har dött i bränderna i Australien.Foto: DAN HIMBRECHTS / EPA / TT
Under lördagsmorgonen fick man något bättre kontroll över situationen – men läget väntas bli förvärrat igen under lördagen.Foto: DAN HIMBRECHTS / EPA / TT
På lördagsmorgonen beräknades 88 skogsbränder pågå i New South Wales.Foto: DAN HIMBRECHTS / EPA / TT

Minst två personer har dött, sju saknas och över 100 hus har brunnit upp.

Australien kämpar just nu med en enorm mängd skogsbränder som rasar längs hela kusten mellan Sydney och Brisbane.

– Vi är på okänd mark, vi har aldrig haft så många bränder samtidigt utom kontroll, säger brandchefen Shane Fitzsimmons till Sydney Morning Herald.

Läget har förbättrats något under lördagsmorgonen, lokal tid, i de våldsamma skogsbränderna på den australiska östkusten. På fredagen rasade 17 bränder med en sådan kraft att högsta varningen – nödsituation – utfärdades för dem. 

– Vi har aldrig haft så många bränder på den varningsnivån tidigare. Vi är på okänd mark, sa brandchefen Shane Fitzsimmons till Sydney Morning Herald då.

https://twitter.com/NSWRFS/status/1192978143390208000

På lördagsmorgonen hade tre bränder fortfarande den varningsnivån. Sammanlagt rasar 88 skogsbränder i New South Wales, främst längs Australiens östkust från Sydney nästan ända upp till Brisbane i Queensland. 39 av bränderna beräknas vara utom kontroll. 

Två döda i bränderna i New South Wales i Australien

Två personer har konstaterats döda i bränderna och sju personer saknas. Samtidigt har minst 150 hem förstörts i bränderna – en siffra som förväntas stiga kraftigt, eftersom stora områden ännu inte har kunnat kontrolleras av räddningstjänsten.  

– Vi är allvarligt oroade för de som saknas och vi förväntar oss att antalet saknade kommer att öka under dagen, säger Fitzsimmons som också varnar för att förhållandena kommer att bli tuffare under dagen.

– Vindstyrkan kommer att öka igen och med det hotas fler områden. Det är farliga och svåra omständigheter som utvecklar sig de närmaste 24 timmarna.

https://twitter.com/NSWRFS/status/1192974428260519942