Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Enorma pressen på
Anna Kinberg Batra

Pressen ökar på Anna Kinberg Batra.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Moderaterna kantas av katastrofsiffror och avgångskrav har ställts på ledaren.Foto: Olle Sporrong

Sällan har ett moderat Sverigemöte varit så avgörande.

Katastrofsiffror, avgångskrav och en partisekreterare under lupp sätter en massiv press på Anna Kinberg Batra.

– Det diskuteras om hon är bra eller dålig, säger Gottlieb Granberg, förbundsordförande Jönköping.

Det är ingen guldsits inför Anna Kinberg Batra inför partiets Sverigemöte i Karlstad som tjuvstartar redan på torsdagskvällen.

Tvärtom pressas M-ledaren hårt från flera håll.

I Demoskops marsmätning som publiceras av Expressen störtdök partiet till 16,6 procent och tappade sin plats som andra största parti till Sverigedemokraterna. Och positionen bekräftas i Svd/Sifos, DN/Ipsos och SVT/Novus marsmätningar.

Flera partiföreträdare har tidigare pekat ut sommaren som en absolut gräns för när partiets opinionssiffror måste ha vänt - annars kan partiledningen ligga illa till.

– Vi behöver se en vändning runt sommaren eller strax efter. Det skulle vara skönt att ha en partistämma i höst och ha lite medvind, säger Malin Sjölander, föreslagen förbundsstyrelseordförande i Kalmar.

"Minns inte första tiden"

Men partiet måste ha tålamod med sin relativt nya partiledare, anser hon.

– Få minns i dag hur Annie Lööfs första tid såg ut.

I en enkät som gjorts av Dagens Samhälle framgår att sju lokala M-företrädare kräver partiledrens avgång.

– Byt henne mot Ulf Kristersson, säger Kerstin Franzen, gruppledare för M i Sollefteå till tidningen.

– Beskedet om SD blev ett debacle, och Anna Kinberg Batra är den partiledare som slingrar sig mest av alla när hon ska svara på frågor, säger hon.

De länsförbundsordföranden som besvarat Expressens frågor inför mötet uttrycker förtroende för partiledningen och Kinberg Batra även om frågan talas om internt.

– Man diskuterar Annas roll. Det blir ju så när man har ett opinionsläge som man blir stressad av. Men samtidigt så möter jag rätt mycket fighting spirit. Nu ska vi samla ihop oss och vi är inte slagna ännu, säger Gottlieb Granberg, ordförande Jönköping.

Han upplever att de aktiva företrädare han har kontakt med har slutit upp bakom sin ledare. Annat är det med väljarna.

– Sen möter vi ju folk, väljare och medlemmar som säger är det här verkligen inte bra. Det är ju inte konstigt med tanke på opinionsmätningarna, säger han.

Anna Kinberg Batra.Foto: Nils Petter Nilsson

Kritik mot ledningen

Veckans moderata Sverigemöte i Karlstad med 1 700 lokala företrädare från hela landet väntas få en avgörande roll för partiledningens framtid, enligt Expressens uppgiftslämnare.

Både partiledaren Anna Kinberg Batra och partisekreterare Tomas Tobé ska hålla tal.

Ledningen har under vårvintern fått stark kritik för att vara otydliga. Nu är pressen stor att de ska leverera klara besked om sakpolitik.

– Det har varit mycket utspel och mycket runt Moderaterna i politiken. Och man kan nog gilla det man hör men för många blir det oklart vad man får om man röstar på Moderaterna i dag. Vi måste bli mycket tydligare med vad våra politiska prioriteringar är och vilka områden som är viktiga, säger riksdagsledamoten och Södermanlandsordföranden Erik Bengtzboe som vill se mer fokus på den ekonomiska politiken.

Partiet måste gå tillbaka till partiets rötter, kräver Leif Gripestam, M, kommunstyrelsens ordförande i Täby.

– Allt handlar om frihet. Lägre skatter i och med att du flyttar makt från politik till individen, att rättsväsendet fungerar, det är en frihet från att drabbas av brott, försvaret är frihet i vårt land, vi ska kunna försvara våra gränser. Och ett bra utbildningssystem ger dig frihet att utvecklas i ditt liv och jobb är frihet från bidrag, säger han.

Det säger länsförbunden

Johnny Magnusson, ordförande Västra Götaland.

Hur skulle du beskriva läget i partiet?

– Det är väl rätt så hyggligt. Lite oro för siffrorna men ändå ganska hyggligt.

Vad behöver göras framöver?

– Ta det lugnt framför allt. Inte bli nervös och det varierar väl. Det handlar väl också hur man ser sin egen framtid. Hur man ser sin egen framtid och så. Om man sitter i position och är riksdagsman och sitter på sista mandatet så kanske man är orolig för sin position.

Har du förtroende för partiledningen?

– Ja, absolut.

För Anna Kinberg Batra?

– Ja. Jag har stort förtroende för dem allihop. Jag önskar bara att vi kommer i lite uppgång relativt snart så att de inte känner för mycket press utan lite mer trygghet. Ett nervöst Moderaterna är inte kul att dras med.

För Tomas Tobé?

– Javisst.

Gottlieb Granberg, ordförande Jönköping.

Hur skulle du beskriva läget i partiet?

– Man diskuterar Annas roll. Det blir ju så när man har ett opinionsläge som man blir lite stressad av. Men samtidigt så möter jag rätt mycket fighting spirit. Nu ska vi samla ihop oss och vi är inte slagna ännu.

Hur diskuteras Anna Kinberg Batras roll?

– Det diskuteras ju om hon är bra eller dålig. Men vi i Jönköping sluter oss bakom Anna. Det är inte så lätt att vara ledare. Om man blir ifrågasatt blir man ju inte bättre. Se på Annie Lööf. Här gäller det att sluta upp. Att bara välja en ny ledare är inte lösningen.

Vad behöver göras framöver?

– Vi ska ta tillvara på det Fredrik Reinfeldt införde och prata om problemen i samhället. Det är dessa frågor som måste lösas och sen får lösningarna komma. Nu är det väldigt mycket "lägg så mycket pengar där" och sen löser vi problemet. Man måste börja med att börja med att beskriva problemet så att man är överens.

Har du förtroende för din partiledning?

– Ja, det måste funka. Det finns ingen annan väg. Börjar man prata om en misstro då ska man byta.

För Anna Kinberg Batra?

– Ja. Hon måste ha stöttning så att hon sätter ihop sitt lag, det är hon som ansvarar för laget hon sätter ihop.

Och Tomas Tobé?

– Det har blivit lite naggat i kanten av det där med SJ-kortet. Tyvärr. Det är en liten detalj men det är störigt.

Joakim Larsson, ordförande, Stockholm stad.

Hur skulle du beskriva läget i partiet?

– Det är ett allvarligt läge och det präglar givetvis partiet, men vi som varit med länge vet att opinionen ständigt rör sig upp och ner.

Vad behöver göras framöver?

– Hårt arbete, utgå från samhällsproblemen och tydliggöra Moderaternas reformförslag och varför en alliansbudget skulle göra Sverige bättre.

Har du förtroende för partiledningen?

– Ja.

För Anna Kinberg Batra?

– Ja.

Och Tomas Tobé?

– Ja.

Anna Tenje, M, förbundsordförande Kronoberg.

Hur skulle du beskriva läget i partiet?

– Stämningen är givetvis lite orolig och många känner sig säkert lite frustrerade. Vi vill prata politik och reformer för hur vi ska byta ut Regeringen inte diskutera interna personvalsprocesser & om vi ska byta ut vår partiledare. Moderaterna har vissa problem men Sveriges problem är betydligt allvarligare.

Vad behöver göras framöver?

– Fokusera på Sveriges utmaningar inte tillfälliga opinionssiffror. Sluta gnälla, kavla upp armarna och gå ut och börja jobba i partiet. Vi måste hitta tillbaka till våra rötter, till frihetstanken, till arbetslinjen och till ordning och reda med framför allt polis och försvar.

Har du förtroende för partiledningen?

- Ja.

För Anna Kinberg Batra?

- Ja.

För Tomas Tobé?

- Ja.

Michael Svensson, förbundsordförande Halland.

Hur skulle du beskriva läget i partiet?

- Läget är under kontroll, ingen panik. Vi sitter lugnt i båten, ett tag till.

Vad behöver göras framöver?

- Mindre spelteori och SD, mera egna politiska förslag.

Har du förtroende för partiledningen?

- Ja

För Anna Kinberg Batra?

- Ja

För Tomas Tobé?

- Ja.

Jeppe Johnsson, ordförande Blekinge.

Hur skulle du beskriva läget i partiet?

– Det är alltid allvarligt. Jag har varit med om så här låga opinionssiffror och det är alltid roligare om siffrorna är bra. Men jag blir sporrad att göra ytterligare en insats, jag blir inte nedstämd.

Vad behöver göras framöver?

– Vi måste ta tag i de frågor som vi har försökt föra ut hela tiden. Det får inte bara handla om invandring och migration. Det är polisen, enkla jobb och första jobb är frågor vi måste föra fram. Mer jobb. Olika sätt att komma in på arbetsmarknaden och att det ska löna sig. Stimulans.

Har du förtroende för partiledningen?

– Ja.

För Anna Kinberg Batra?

- Ja.

För Tomas Tobé?

- Ja.

 

Malin Sjölander, ordförande Kalmar.

Hur skulle du beskriva läget i partiet?

– Jag har varit med i 10-12 år och alla har bättrat om stämningen 2002. Stämningen är mycket bättre än jag hade trott. Sen är det klart att man hör frustration på sina håll. Vi är medvetna om att vi lever i en ny okänd tid. Vi har ett nytt parlamentariskt läge och ett nytt parti. VI kan inte gå tillbaka till gamla meriter och säga 'det här lyfte oss förra gången".

Vad behöver göras framöver?

– Jag tror vi gör rätt saker men jag tror vi behöver paketera och fokusera lite mer, bli lite tydligare. Vi spretar lite.

– Man måste samla ihop sig och få en helhetsbild. Det är som att man samlat ihop en massa spretiga pusselbitar och nu måste man lägga ner dem.

Har du förtroende för partiledningen?

– Jag har förtroende för vår partiledning. Jag vet att det är en väldigt lång startsträcka. Redan innan Fredrik Reinfeldt sa att han skulle avgå sa jag 'den stackaren som ska ta över efter honom får inget roligt jobb'. Han lyckades ju bli väldigt populär, men det tog tid. Få minns i dag hur Annie Lööfs första tid såg ut.

För Anna Kinberg Batra?

– Absolut, men hon behöver sin uppstartsperiod.

För Tomas Tobé?

– Jag har inte så mycket kontakt med honom men jag måste betrakta dem som en helhet. Han måste ju också få växa in i sin roll.

Kjell Jansson, ordförande, Stockholms län.

Hur skulle du beskriva läget i partiet?

– I Stockholms län är läget ganska bra trots sämre siffror. Det är ganska god stämning.

Vad behöver göras framöver?

– Vi måste börja ta initiativ som det idéparti vi är och ge svar på de frågor som finns i samhället. Och vi måste framför allt bli tydligare. Vi måste börja ta initiativ i ekonomifrågan kopplat till jobb och näringspolitik. Där är vi alldeles för tysta. Likaså med den juridiska politiken med lag och ordning.

Har du förtroende för partiledningen?

- Ja.

För Anna Kinberg Batra?

- Ja.

För Tomas Tobé?

- Ja.

 

Erik Bengtzboe, ordförande Södermanland.

Hur skulle du beskriva läget i partiet?

– Det är ett allvarligt läge för Moderaterna. VI har siffror vi inte på något sätt kan vara nöjda med. Och vi har mycket hårt arbete framför oss. Men jag upplever samtidigt att det finns en positiv och god stämning.

Vad behöver göras framöver?

- Ankra ner M politiskt och förtydliga var Moderaterna står. Det har varit mycket utspel och mycket runt Moderaterna i politiken. Och man kan nog gilla det man hör men för många blir det oklart vad man får om man röstar på Moderaterna i dag. Vi måste bli mycket tydligare med vad våra politiska prioriteringar är och vilka områden som är viktiga. Vad behöver vi lägga energi på. Det är framför allt jobb och ekonomi där vi måste visa att vi har en relevant politik som kan stärka Sveriges konkurrenskraft, bekämpa utanförskapet och bryta problemen vi ser med en alldeles för långsam integration. Det är vår största brist. Vi har inte kommit tillräckligt långt i vårt utvecklingsarbete av den ekonomiska politiken.

Har du förtroende för partiledningen?

– Ja.

För Anna Kinberg Batra?

– Ja.

För Tomas Tobé?

– Ja.

Expressen har kontaktat samtliga länsförbund via mejl och/eller telefon.

Johnny Magnusson, ordförande i Västra Götaland, manar till lugn internt - även om han har förståelse för att de som sitter på "de yttersta mandaten" är oroliga.

Partiledningen behöver dock en uppgång, menar han.

– Jag önskar bara att vi kommer i lite uppgång relativt snart så att de inte känner för mycket press utan lite mer trygghet. Ett nervöst Moderaterna är inte kul att dras med, säger han och fortsätter:

– Man ska inte tro att man kan fixa saker över en dag. Man kan inte knäppa med fingrarna utan man måste iaktta och fundera och mäta vad som rör sig i valmanskåren och varför.

Finn Bengtsson inte nöjd

Riksdagsledamoten Finn Bengtsson - en av de största M-kritikerna mot den fallna decemberöverenskommelsen - är trots SD-beskedet i januari inte nöjd.

Han, och flera andra, efterlyser en återgång till moderat ideologi.

– Vi saknar en kompassriktning, en långsiktig strategi, en berättelse åt vilket håll Sverige ska gå. Vi kan inte göra utspel i alla dessa sakfrågor. Jag betvivlar att det kommer presenteras på Sverigemötet, men jag kan ju bli överraskad.

Alliansledarna Ebba Busch Thor (KD), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Anna Kinberg Batra (M).Foto: Olle Sporrong

Johnny Magnusson är inne på samma spår.

– Jag vill se en tydligare berättelse om vad vi ska åstadkomma. Inte bara det att vi kan regera, för det behöver ingen tveka på att vi kan. Men vad vill vi ha makten till? Det måste vi bli tydligare på.

Samtidigt står Kinberg Batras högra hand, partisekreteraren Tomas Tobé, inför granskning av Särskilda åklagarkammaren efter Expressens avslöjande förra veckan.

Han har i strid med regelverket tagit ut priopoäng/bonuspoäng och handlat bland annat vin, mat och tågbiljetter för poäng - poäng som tillhörde riksdagen.

Delade åsikter om Tobéskandalen

M-företrädare som Expressen har varit i kontakt med har delade åsikter om Tobés kortanvändning.

Vissa menar att partisekreteraren borde ha känt till reglerna, andra att agerandet knappast är något skandal.

Men nästan alla är överens om att tajmingen är usel.

– Förtroendet har blivit lite naggat i kanten av det där med SJ-kortet. Tyvärr. Det är en liten detalj men det är störigt, säger Gottlieb Granberg.

Vilken roll spelar Sverigemötet i nuläget?

– Det kan bli väldigt viktigt. Det är där vi kan höja geisten och kämparglöden. Vi kan föra fram vårt budskap till partiledningen, säger han.

Malin Sjölander manar partiledningen till att samla företrädarna.

– Vi har många goda idéer men nu behöver vi samla ihop, paketera och göra det till en begriplig historia om Sverige.