Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Enorma Olympus Mons – 27 km högt

Datorgenererad bild av Olympys Mons.Foto: NASA
Olympus Mons sett uppifrån.Foto: NASA

Tänk dig ett berg som är 27 kilometer högt – eller 21 kilometer om man räknar snålt.

Det finns faktiskt ett sådant och det upptäcktes på Mars 1971 av rymdsonden Mariner 9.

Men än finns det mängder av obesvarade frågor kring berget.

– Förutom en mängd underbara och fantasieggande bilder vet vi faktiskt inte särskilt mycket om Mars och dess vulkaner, säger Henrik Lovén, före detta major i försvarsmakten och vulkanentusiast.

Kanske kommer den första människan att en dag bestiga berget. För varje år som går kommer vi närmare en bemannad färd till Mars.

Mars är hett.

En av förra årets storfilmer, "The martian", med Matt Damon i huvudrollen, handlar till exempel om en astronaut som blir kvarlämnad på den röda planeten och får kämpa för att överleva.

Visserligen är filmen science fiction. Men faktum är att flera privata och statliga projekt planerar bemannade färder till Mars. Tidtabellerna varierar – men om dessa blir verklighet får vi nog räkna med att det finns risk för förseningar under resans gång. Förra året meddelande Nasa att man tror att människan kommer att kolonisera Mars någon gång på 2030-talet.

Hur överlever man på Mars?

Innan det blir verklighet finns det många problem att övervinna. Hur tar man sig dit på bästa sätt? Hur säkerställer man att människor överlever på den ogästvänliga planeten?

Matt Damon i "The martian".Foto: AP

En bas på den röda planeten skulle underlätta forskningen och göra det enklare att få svar på många att obesvarade frågor om Mars.

Ett av planetens mest kända landmärken och stora gåtor är den ofattbart höga vulkanen Olympus Mons. Berget – cirka 550 kilometer brett – är en så kallad sköldvulkan och har bildats då lavaströmmar flödat ut ur vulkanen under en lång tid. Det innebär att Olympus Mons sluttningar inte är särskilt branta.

Kan förekomma vulkanisk aktivitet

Rymdsonden Mars Explorer fotograferade berget 2004. På bilderna ser man lavaflöden som inte ser ut att vara äldre än två miljoner år, vilket man kan betrakta som relativt ungt geologiskt räknat och inte utesluter att det kan fortfarande kan förekomma viss begränsad vulkaniskt aktivitet.

Men vi vet inte med säkerhet.

Expressen har varit i kontakt med Henrik Lovén, före detta major i försvarsmakten och en av personerna bakom sajten www.volcanocafe.org, som just nu publicerar en tredelad serie om Olympus Mons, samt medförfattaren, Albert Zijlstra, professor och astrofysiker vid universitet i Manchester.

På den här kartan ser man hur stort Olympus Mons på Mars är – på jorden skulle den täcka stora delar av Frankrike.Foto: Wikimedia commons

De första två delarna i artikelserien är fiktion – och handlar om en uppdiktat expedition till vulkanen. Den tredje delen kommer att ge läsaren vetenskaplig inblick i vilka upptäckter som kan vara att vänta och svårigheterna med resan.

Författarna funderade länge på hur de skulle kunna beskriva Olympus Mons på ett så intressant sätt som möjligt. De fastnade för science ficitionupplägget med betoning på "science" – vetenskap – och "fiction-delen" – den påhittade berättelsen – som bakgrund för att illustrera artiklarna. De är noga med att påpeka att uppgifterna i de två första delarna är deras tolkning och uppfattning om vad som är de mest sannolika svaren till några av de obesvarade frågorna om jättevulkanen – och hur en expedition dit skulle kunna te sig om ungefär 50 år.

Sannolikt kommer rymdforskningen en dag att kunna ge svar på hur nära verkligen de kommer i berättelsen.

I den tredje delen får vi bakgrund om den senaste forskningen, hur nära människan verkligen är att resa till Mars och vilka svårigheter vi kommer att ställas inför på resan dit – och när vi väl landat på själva planeten.

Vi får också lära oss en hel del kittlande data om vulkanen.

Vad är det mest spännande med Olympus Mons?

– Att vulkanen är så gigantiskt stor. Mount Everest är Jordens högsta topp och når 8 848 m över havet medan jordens högsta berg är Mauna Kea som som höjer sig nästan tio kilometer över havsbottnen där toppen når 4 207 meter över havet. Beroende på hur man mäter så reser sig Olympus Mons mellan 21 och 27 km över Marsytan, säger Henrik Lovén.

Henrik Lovén vid Rallate, en liten vulkanrest i Röstånga.Foto: Shérine Chirane

Hur blev den så hög? Växer Olympus Mons fortfarande?

– På jorden har vi två huvudtyper av vulkanism, subduktions- och hotspot. Eldringen runt Stilla havet är ett exempel på subduktionsvulkanism medan Hawaiiöarna och den nyss nämnda Mauna Kea, är resultatet av hotspotvulkanism. Genom att jordskorpan rör sig, flyter ovanpå den glödande manteln, så verkar det som att hotspotarna flyttar sig och vi får en lång serie av vulkanöar som exempelvis kedjan från Midwayatollen till Hawaii, the "Emperor Seamont Chain". Mars har däremot ingen plattektonik, så när en hotspot väl bildats blev den kvar på samma plats under en väldigt lång tid och det är därför som Mars har så många jättevulkaner. Även om vissa tecken kan tydas som bevis för relativt sett nylig aktivitet, för några miljoner år sedan, är det troligt att Olympus Mons bildades för cirka 3,5 till 3,8 miljarder år sedan och därefter varit tyst, säger Henrik Lovén.

Skulle kollapsa under sin egen tyngd

Professor Albert Zijlstra framhåller även de olika förhållanden som råder på de två planeterna:

– Olympus Mons har vuxit sig så stor för att gravitationen är lägre på Mars. Här på jorden skulle ett berg av den storleken kollapsa under sin egen tyngd.

Finns det några obesvarade frågor kring vulkanen som forskningen skulle vilja ha svar på?

– Massor! Som vi nämner i vår artikelserie så täcks Mars av ett fint lager "meteoritdamm" som effektivt hindrar våra satelliter från att kunna utläsa någonting om ytans kemiska sammansättning, så förutom en mängd underbara och fantasieggande bilder vet vi faktiskt inte särskilt mycket om Mars och dess vulkaner. De stora frågorna är dock om Mars och Jordens vulkaner drivs av samma mekanismer och om Mars i dag är geologiskt aktiv, säger Henrik Lovén.

3D-bild på Olympus Mons.Foto: Nasa

Albert Zijlstra fyller på:

– Varför finns Tharsisutbuktningen där? (den höga region som dominerar Mars västra hemisfär och där Olympus Mons finns, reds. anmärking). Varför är Mars norra och södra sidor så olika varandra?

– Mars är utsatt för extrema klimatsvängningar. Kan vi kartlägga tidigare förändringar, så skulle vi kunna testa våra klimatmodeller.

Känner man till några andra märkliga vulkaner i solsystemet?

– Förutom Olympus Mons hyser Mars ytterligare en handfull gigantiska vulkaner varav Arsia Mons kan nämnas. Den har en diameter på 435 km, är nära 20 km hög, har en enorm krater eller caldera med en diameter på 110 km, stor nog att i princip svälja hela Skåne.

Märkliga vulkaner

– Men det finns märkligare vulkaner och vulkanism! Jupitermånen Io täcks av mäktiga vulkaner som först observerades när Voyager-sonderna passerade för 35 år sedan. Övervakning och observationer tyder på att mycket stora utbrott, utbrott större än Tamboras 1815 som orsakade "året utan sommar", är vanligt förekommande och än större utbrott, lika stora som de största vi har sett spåren efter här på jorden, inte alls är ovanliga. Eller varför inte Saturnusmånen Enceladus vars vulkaner i stället för glödande lava spyr ut vattenånga, ammoniak och/eller metan? svarar Henrik Lovén.

Om människan lyckas ta sig till Mars, tror du att vi någonsin får se en människa på toppen?

– Vi kommer till Mars! Buzz Aldrin, den andre mannen på månen har räknat ut hur vi gör det och stiftelsen "Mars One" har som mål att ta oss dit senast år 2027. När vi väl fått fotfäste lär det inte dröja förrän en expedition ger sig av med målsättningen att bestiga Olympus Mons, solsystemets mäktigaste vulkan, säger Henrik Lovén.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.