Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Enorm kö till Migrationsverket i Märsta

Långa köer och väntetider utanför Migrationsverket i Märsta.
Foto: Privat/Inge Johansson
Inge Johansson till Migrationsverket i Märsta med sina anhöriga som flytt kriget i Ukraina. De fick veta ryktesvägen att man öppnat en mottagning även där.
Foto: Privat/Inge Johansson

Människor vittnar om stora folkmassor och långa väntetider till Migrationsverket i Märsta, när många söker skydd efter flykten från Ukraina. 

– Det är ett extraordinärt läge, bekräftar Pierre Karatzian vid Migrationsverkets presstjänst. 

Expressen har tidigare rapporterat om en kaosartad situation på Migrationsverkets servicecenter i Sundbyberg – dit flera hundra enligt polisen köade under förra veckan för att söka skydd. Många kommer enligt polisen från Ukraina.

Nu kommer rapporter om köer, långa väntetider och bristande organisation på Migrationsverkets lokaler i Märsta. Inge Johansson är där med sin ukrainska svärmor som flytt kriget, och ytterligare två ukrainska vänner som kom till Sverige för en vecka sedan och bor hos Inge och hans fru. 

– Folk är irriterade och informationen är nästan obefintlig. Man får nysta litegrann och vi hör ryktas om att det delas ut någon form av biljetter till familjer, säger han strax före lunchtid på måndagen.

”Rört oss 20 meter”

Inge Johansson och hans anhöriga hade fått höra ryktesvägen att en ytterligare mottagning öppnats i Märsta.

– Men det finns inte på Migrationsverkets hemsida och informationen är urusel.

När de kom fram vid halv åtta på måndagsmorgonen hade ett hundratal människor köat redan från halv sju. Något kösystem finns inte – utan människor står i klungor och väntar på besked, menar han. 

– Sedan halv åtta fram till nu har vi rört oss ungefär 20 meter framåt. Vi är rädda för att vi inte kommer in, men vi vet ingenting utan står kvar så länge vi orkar. Och det är barnfamiljer med små här och det finns även äldre och handikappade, säger Inge Johansson. 

På måndagseftermiddagen meddelar Inge Johansson att de är hemma igen utan att ha fått hjälp, efter flera timmars väntan och 16 mil tur och retur i bil. Eftersom hans svärmor är i behov av vård är läget mer brådskande. 

Migrationsverket: ”Ett extraordinärt läge”

Migrationsverket kan inte kommentera den exakta lägesbilden vid just mottagningen i Märsta, men bekräftar att det är ett högt tryck just nu. 

– Det är ett extraordinärt läge som har stor påverkan på Migrationsverket och samhället i stort. Det innebär att det är köer utanför flera av våra enheter där man kan söka asyl. Migrationsverket arbetar intensivt med att kunna hantera alla ansökningar som inkommer och för att omfördela resurser, men även för att hitta boendeplatser, säger Pierre Karatzian vid Migrationsverkets presstjänst.

Pierre Karatzian säger att man öppnade upp för att söka skydd i Märsta i torsdags förra veckan, men att Migrationsverket inte hänvisar dit på grund av bristande kapacitet. 

”En av de första nätterna som jag sovit de senaste tre veckorna”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.