Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Enkla lösningar på vanliga teknikproblem

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Ofta finns det enkla lösningar på jobbiga tekniska problem, men inte så många känner till dem. Tidningen New York Times har listat några vanliga problem- och ovanliga men enkla sätt att lösa dem. 

Prylar och teknik är roligt, men det är lätt att saker och ting krånglar. Innan du slänger saker eller lämnar in dem för dyra reparationer, testa dessa enkla knep för att lösa dina teknikproblem.


Kraschad hårddisk.

 Innan du ger upp din kraschade hårddisk och lämnar in den för reparation, testa att ställa den i frysen över natten. Många hårddiskkrascher beror på slitna delar som inte längre sammanlänkar med varandra på rätt sätt. Genom att ställa den i frysen kan metall och plastdelarna dras i hop något och när hårddisken tas ut i rumstemperatur igen expanderar delarna, vilket kan göra att hårddisken börjar fungera igen. Åtminstone så länge att viktig information hinner sparas,


Smutsiga cd- och dvdskivor

 Om du vill få dina smutsiga dvdskivor välfungerande igen ska du hälla antingen munsköljningsmedel eller vodka på en tvättlapp och torka av skivorna med. De kommer att fungera perfekt efter det, och alla spår av fingeravtryck kommer att försvinna.


Bläckpatronen håller på att ta slut

 Om du märker att bläcket i bläckpatronen håller på att ta slut när du håller på att skriva ut något viktigt, ta ut bläckpatronen och blås på den med en hårtork i 2-3 minuter. Sätt sedan tillbaka bläckpatronen i skrivaren och fortsätt skriva ut medan patronen fortfarande är varm. 

 - När en bläckpatron håller på att ta slut är ändarna ofta igenkorkade med torkat bläck. Värmen löser upp det torkade bläcket i ändarna, vilket kan räcka till ett flera sidor utskrift till, säger ingenjören Alan Cox till New York Times.


Tappad mobiltelefon

 Tappar du ditt mobiltelefon i vatten, till exempel i toaletten, ta upp den och ta omedelbart ut batteriet för att förhindra kortslutning. Torka sedan försiktigt mobilen med en handduk och lägg den i en burk med okokt ris. Det fungerar av samma anledning som det fungerar att lägga riskorn i saltkaret för att hålla det torrt: risets molekyler drar lätt till sig vattnets molekyler så vattnet dras till riset i stället för att stanna kvar i mobiltelefonen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.