Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Enkelt kodlås kan ha stoppat Manshaus att begå massmord

21-åriga Philip Manshaus misstänkt för dådet i Oslo.
Philip Manshaus är misstänkt för attacken mot Al-Noor-moskén i Norge. Foto: VIDAR RUUD / NTB SCANPIX / TT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Moskén Al-Noor Islamic Centre i Bærum. Foto: ØRN E. BORGEN/TT / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Lördagens tragedi utanför Oslo hade kunnat gå betydligt värre. 

Ett enkelt kodlås på moskén där terrormisstänkte Philip Manshaus tog sig in med skjutvapen kan ha varit avgörande för att stoppa en massaker, skriver VG

Efter terrorattentatet mot en moské i Christchurch, Nya Zeeland, i mars installerade al Noor-moskén i Bærum kodlås på entrén. 

En säkerhetsåtgärd som redan kan ha räddat liv – dörrarna ska enligt rutinen nämligen alltid vara låsta. Under lördagen tog sig den misstänkte skytten Philip Manshaus in i byggnaden genom att krossa glaset till moskéns nödutgång. 

– Det var en av de säkerhetsåtgärder som vi införde efter terrorattacken i Nya Zeeland. Vi har kodlås på våra dörrar och dörrarna ska alltid vara låsta. Vi har satt in det som en åtgärd för att förhindra att andra kommer in utan att ringa på, säger Waheed Ahmed, informationsansvarig på al Noor-moskén, till VG. 

Ahmed tror att de nya kodlåsen kan ha hindrat Manshaus från att begå massmord inne i byggnaden. 

”Effektiv åtgärd”

– Jag vet inte om gärningsmannen försökte med ytterdörren, men jag antar att han gjorde det. Jag tror att det var ett hinder för honom. Om det är sant är det en effektiv åtgärd, säger han och fortsätter:

– Om han hade gått in genom huvudentrén, skulle skadan ha varit mycket större: då skulle han ha kommit in på baksidan av rummet. Istället kom han in framifrån genom nödutgången. Då kom gärningsmannen mycket närmare folket i rummet som såg honom och snabbt fick kontroll över honom.

Det var Mohamed Rafiq och Iqbal som hjälptes åt att oskadliggöra Manshaus när de fick syn på honom. 

Männens målsägandebiträde, Abdul-Satar Ali, delar bilden av att kodlåsen försvårade attacken för Manshaus. 

– Enligt min mening var det en av anledningarna till att de reagerade så snabbt som de gjorde, annars hade gärningsmannen kommit in genom huvudingången och överraskat dem. De reagerade exceptionellt snabbt, säger han till VG. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.