Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Enkät: Så tycker distrikten i KD

Foto: Mikael Sjöberg

Lars Adaktusson sadlar om - till politiker för KD.

En rundringning som Expressen har gjort visar att KD:s partidistrikt är försiktigt positiva till nytillskottet.

– Personligen tycker jag att det är ett spännande namn. Han är kunnig och erfaren, säger Ann-Louise Trulsson, distriktsordförande i Blekinge.

FAKTA

Expressen ringde i måndags - alltså innan Lars Adaktusson meddelade att han blir aktiv politiker i KD - till partiets distrikt och frågade hur de dels ställer sig till Adaktusson som EU-politiker och möjlig efterträdare till partiledarposten.

Blekinge

Ann-Louise Trulsson, distriktsordförande:

– Vi har inte haft styrelsemöte än, utan det ska vi ha nästa vecka. Och då ska vi diskutera den här frågan. Men personligen tycker jag att det är ett spännande namn. Han är kunnig och erfaren. Han skulle jag absolut kunna se representera oss i riksdagen.

Dalarna

Jonas Hillerström, distriktsordförande:

– Man ska nominera brett och låta de som väljer göra ett smart jobb. Det ska vara fritt att välja.

Gotland

Ola Björkqvist, distriktsordförande:

– Han är känd i medier och går han med kanske han kan bli en kandidat. Vi har pratat väldigt lite om det på Gotland, men det känns som att det finns flera som är positiva till att han går med i partiet.

Gävleborg

Gunnar Canslätt, 1:e vice ordförande:

– Vi har inte diskuterat det överhuvudtaget, utrann vi har förtroende för Göran Hägglund. Och vad gäller EU-frågan så är det inget vi har diskuterat.

Göteborg

Magnus Berntsson, distriktsordförande:

– Det har vi överhuvudtaget inte diskuterat. Det har vi inte haft uppe på mötet och det finns ingen officiell åsikt om det ännu. Jag känner honom för dåligt som politiker. Vad gäller partiledarposten så tycker jag att Göran Hägglund ett bra jobb.

Halland

Lars Gustafsson, distriktsordförande:

– Är han intresserad så har han rätt att kandidera precis som alla andra, men för min del ser jag inte honom som ett fast namn i alla fall.

Jämtland

Lillemor Brandum, ombudsman:

– Nej det är inget som vi har diskuterat. Det första jag hörde om honom som möjlig kandidat hörde jag på radion. Jag har inte hört något från partiet.

Jönköping

Andreas Carlsson, distriktsordförande:

– Det är positivt med nya medlemmar som delar våra värderingar. Men det pågår en nomineringsprocess nu inom partiet, så med hänvisning till det vill jag inte spekulera mer.

Kalmar

Anders Andersson, distriktsordförande

– Vill han vara med välkomnar vi honom att kliva på det politiska tåget. Och då är det klart att det finns möjligheten att han kan vara med på Europavalsedeln. Vi är ett av distrikten som är för att han tillfrågas om han vill. Samtidigt står vi fast vid att ingen är nominerad på förhand.

Kronoborgs län

Eva Johnsson, distriktsordförande

– Vi har nominerat honom, tillsammans med några andra namn. Vi hade en lång diskussion och det är klart att hans namn har varit på tal tidigare. Men nu är det upp till valberedningen att bestämma hur det ska bli.

Norrbotten

Leif Gramner, distriktsordförande:

– Vi har inte diskuterat detta inom distriktet ännu, så att jag kan inte kommentera detta än. Men vi har följt med i medierapporteringen.

Skåne

Michael Anefur, distriktsordförande,

– Vi har sett det här precis som andra i medierna, så vi har inget att säga om det. Vad gäller partiledarposten så har det tidigare bara varit rena spekulationer.

Stockholms län

Karl Henriksson, distriktsordförande:

– Lars Adaktusson är givetvis oerhört välkommen i Kristdemokraterna, han är dessutom gammal KDU:are. Men när det gäller EU-nomineringar så kan jag inte uttala mig eftersom att jag ingår i nomineringskommitten. Ska man ta arbetet som partiledare så ska man ha några års erfarenhet av praktiskt politiskt arbete, men i framtiden kanske.

Stockholms stad

Caroline Szyber, distriktsordförande

– Vi har distriktsstyrelse på torsdag och då kommer vi diskutera nomineringar till EU. Jag har dock inte fått några frågor från medlemmar om han ställer upp, vilket de gör ibland. Sedan får han nog gå med i partiet först innan han kandiderar. Som det ser ut i dag så har vi flera andra kandidater i partiet som har högre odds när det kommer till partiledarposten.

Sörmland

Marcus Sjöström, 1:e vice distriktsordförande

– Vi har inte diskuterat namnet inom distriktet. Men det är upp till varje partimedlem att nominera sedan när det blir tid för det.

Uppsala län

Mikael Oscarsson, distriktsordförande

– Det är alltid positivt med en ny medlem. Vi ska ha ett möte på måndag och sedan får vi se vad som händer framöver.

Värmlands län

Charlie Weimers, distriktsordförande

– I distriktstyrelsen har vi en positiv syn på Lars Adaktusson och det skulle glädja oss om han ställer upp. Han har stor erfarenhet som journalist och många inom partiet upplever honom som sympatisk. Han har stor patos för familjen.

Västerbottens län

Anders Sellström, distriksordförande:

– Vi har inte diskuterat det inom distriktet. Men alla som vill kandidera, ska självklart få göra det. Sedan hur det blir sedan, det är en annan fråga.

Västernorrlands län

Britt-Mari Brynielsson, distriktsordförande:

– Jag hade ingen aning om att han var intresserad. Jag har inget intresse i vilken person det är som kandiderar utan det viktiga är att det är någon som företräder våra åsikter. I EU kan det däremot vara bra med en person som har auktoritet, det är ju en gubbvärld. Som partiledare ställer jag mer något mer tveksam, det krävs lite mer förankring i partiet. Men inget är omöjligt. Känner han att han vill jobba med våra grundvärderingar och frågor så har jag inget emot honom.

Västmanlands län

Roy Cederbäck, distriktsordförande:

– Vill han ställa upp i nomineringen, är vi alltid positiva till nya medlemmar som delar våra värderingar. Sedan innebär inte hans medverkan att han per automatik blir invald utan det blir en konkurrenssituation.

Västra Götaland norra

Marie-Louise Bäckman, distriktsordförande

– Han är nominerad just nu, men det är inte förrän på Vårstämman som vi kan säga någonting. Så att i nuläget har jag inte så mycket att säga.

Västra Götaland södra

Sara Degerman Carlsson, distriktsordförande:

– Vi har inte alls diskuterat detta inom distriktet, men det finns en möjlighet att det uttalas i nästa möte.

Västra Götaland västra

Anne-Lie Sundling, distriktsordförande:

– Alla är väl positiva i partiet och han kan bli en positiv kraft om han jobbar som alla andra. Men vi har inte alls diskuterat det inom distriktet, det kommer vi att göra nästa vecka.

Västra Götaland östra

Annika Eclund, distriktsordförande

– Jag har inga kommentarer i nuläget. Jag har ingenting varken för eller emot honom. Han får först kandidera och sedan får vi se om han har något förtroende längre fram.

Örebro

Behcet Barsom, distriktsordförande

– Ärligt talat så har vi inte diskuterat det. Det nämns lite vi kaffebordet, precis som det gör i medier. Men det kommer en nomineringsprocess framöver och då får vi se vad som händer. Alla som delar våra värderingar är välkomna in i partiet.

Östergötland

Magnus Oscarsson, distriktsordförande

– Vi har föreslagit honom från verkställande utskottet, tillsammans med andra namn, och detta kommer att tas upp med styrelsen under tisdagen. Vi vet inte alls om han är intresserad, men vi tycker att han vore en jättebra nominering.

Tror du Adaktusson har en chans i EU-valet?

Lars Adaktusson, politiker och företagare, har länge kopplats ihop med Kristdemokraterna. Men det är först nu han verkligen gör slag i saken och officiellt ansöker om medlemskap i partiet.

Så här skriver han på DN debatt i dag:

"Sedan några år tillbaka känner jag en växande önskan att få arbeta för idéer som inte sällan hamnar i skuggan av den dagsaktuella debatten. Det handlar om alla människors okränkbara värde, om frihet och demokrati och ansvaret för den fattiga världen."

Adaktusson ansöker inte bara om medlemskap i partiet utan meddelar även att han nu kandiderar till nästa års EU-parlamentsval.

Många positiva

Expressen rundringning till Kristdemokraternas partidistrikt visar att det många är positiva till Adaktusson som eventuell efterträdare till nuvarande EU-parlamentarikern Alf Svensson.

– Vill han vara med välkomnar vi honom att kliva på det politiska tåget. Och då är det klart att det finns möjligheten att han kan vara med på Europavalsedeln, säger Anders Andersson, distriktsordförande i Kalmar.

– Lars Adaktusson är givetvis oerhört välkommen i Kristdemokraterna, han är dessutom gammal KDU:are har jag förstått. Men när det gäller EU-nomineringar så kan jag inte uttala mig eftersom att jag ingår i nomineringskommittén, säger Karl Henriksson, ordförande i Stockholms län.

Det har även spekulerats i att Lars Adaktusson skulle vara en möjlig efterträdare till partiordföranden Göran Hägglund. Där är dock förtroendet något mer ljumt från partidistrikten.

– Som det ser ut i dag så har vi flera andra kandidater i partiet som har högre odds när det kommer till partiledarposten, säger Caroline Szyber, distriktsordförande i Stockholms stad.