Enighet i Grekland

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Yannis Kontos

Den grekiska koalitionsregeringen har enats med EU och IMF om nedskärningar för nya lån, enligt Reuters.

Europeiska centralbanken bekräftade att en överenskommelse är nådd.

- Uppgörelsen undanröjer en del akuta problem, och den är en förutsättning för att gå vidare. Men den är bara ett steg på vägen, säger Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet.

Turerna har varit många kring Greklands nödlån som de behövde för att slippa en ekonomisk konkurs. Men på torsdagseftermiddagen bekräftades att det beviljats.

– För ett par minuter sedan fick jag ett samtal från Greklands premiärminister, som sade att en överenskommelse har träffats och har godkänts av de stora partierna, sade Mario Draghi, chef för Europeiska centralbanken (ECB) till TT.

Frågan om framtida stöd till Grekland kommer nu att diskuteras av eurozonens finansministrar i Bryssel. Mötet beräknas börja klockan 18 i kväll.

Lång väg kvar

Men oron är inte över än. Enligt Lars Calmfors, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet, är det fortfarande osäkert hur Grekland ska kunna betala tillbaka pengar till sina långivare.

- Nya kriser kan komma i fortsättningen. Grundproblemen finns kvar, landet har alldeles för stora skulder till sina långivare så man kommer att behöva skriva ner dem kraftigt, förklarar han.

Just nu pågår det förhandlingar med långivarna för att se om det går att komma överens om en nedskrivning av lånen.

Mario Draghi ville på torsdagen inte uttala sig om det var aktuellt för ECB att hjälpa Grekland med eftergifter på de grekiska obligationer centralbanken köpt på sig under krisen.

Måste sänka pensionerna

För att EU skulle betala ut de 130 miljarder euro som Grekland behövde, krävde de att landet skulle göra flera nedskärningar. Tidigare har koalitionsregeringen kommit överens om en del av kraven. Bland annat har de sänkt minimilönen med 20 procent och gett 15 000 statsanställda sparken. Men att även sänka pensionerna med 300 miljoner euro var de oense om.

Under ett fem timmar långt möte i natt satt de tre stora partierna och försökte komma överens om besparingskraven, men misslyckades.

 Hur länge kan Grekland klara sig nu?

- Räddningspaket kan räcka två, tre år. Men det krävs att Grekland verkligen uppfyller de villkor som man har kommit överens om. Tidigare har det varit ett problem att de inte har uppfyllt villkoren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.