Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Enig valberedning: Busch Thor leder KD

Foto: Olle Sporrong

Hon bryr sig inte om opinionssiffror och är en dålig administratör.

Nya KD-ledaren Ebba Busch Thor, 28, avslöjar samtidigt planen för att öka partiets väljarstöd.

– I första hand genom att inte fokusera så mycket på siffrorna, säger hon.

Det var en glad Ebba Busch Thor som klev in i riksdagens presscenter på fredagseftermiddagen för att - drygt fyra veckor efter att hon meddelade sin kandidatur - presenteras som Kristdemokraternas nya partiledare.

– Jag är väldigt glad. Detta är en stor uppgift som jag har stor ödmjukhet inför men det känns fantastiskt att få förtroendet, säger hon.

Och fortsätter:

– Jag har en genuin övertygelse om att Kristdemokraterna kan göra skillnad för de stora utmaningar som Sverige står inför, säger hon.

"Andra får sköta administrationen"

Ebba Busch Thor är sedan valet 2010 kommunalråd i Uppsala. Hon beskriver sig själv som en "genuin kristdemokrat" som är övertygad om att partiet kan göra skillnad - men medger även att pappersarbete inte hör till hennes starka egenskaper.

– Jag är inte en så god administratör så det ska vi se till att andra får sköta i stället, säger hon.

Ebba Busch Thors huvudkonkurrent om partiledarposten, riksdagsledamoten Jakob Forssmed, meddelade på onsdagen att han drog sig ur kampen.

Nu är den nya KD-ledaren inte främmande för att samarbeta med sin tidigare rival.

– Jakob Forssmed och jag har haft möjlighet att resa runt tillsammans på alla dessa utfrågningar så har vi ett gott samarbete och jag ser att vi även framgent kan samarbeta, säger Ebba Busch Thor.

Vill inte fokusera på låga väljarsiffror

En av partiets framtida utmaningar blir att locka till sig fler väljare. Men trots att partiet vid flera mätningar hamnat under den kritiska fyra-procent-spärren vill Ebba Busch Thor inte fokusera på de svarta siffrorna. Planen är i stället att lyfta större och mer allmängiltiga frågor.

– Jag tror att en av mina styrkor är att jag inte första hand håller fokus på form och opinionssiffror utan på att göra skillnad i samhället. Det är en drivkraft som gör att man orkar mycket, säger hon.

Under pressträffen berättade den nya KD-ledaren även att hon vill lätta på skattetrycket för barnfamiljer och ge individer mer möjlighet att styra sina liv.

– Jag vill ta striden mot ovanifrånlösningarna och flytta makten från politiker till medborgare, säger Ebba Busch Thor.

"Bred kompetens"

Valberedningens ordförande Chatrine Pålsson Ahlgren är övertygad om att Ebba Busch Thor är den bästa personen att ta över som ny partiledare för KD:

– Hon är kunnig och kompetent och klok. Jag tror att hennes breda erfarenhet utav kommunpolitik i Uppsala har varit en väldigt bra skola. Hon har en enormt bred kompetens på många områden.

Formellt blir Ebba Busch Thor inte partiledare förrän den 25 april. Då ska även en ny partistyrelse väljas in.