Theodor Engström erkänner terroristbrott

Theodor Engström sitter fortsatt häktad, misstänkt för terroristbrott genom mord.
Foto: EXPO

Theodor Engström, 32, har tidigare erkänt att han mördat Ing-Marie Wieselgren på öppen gata under Almedalsveckan. 

Under tisdagens omhäktningsförhandling underkastade han sig även ansvar för terroristbrott. 

– Det är en ändring i inställelsefrågan i förhållande till vad han har sagt tidigare, säger kammaråklagare Henrik Olin vid riksenheten för säkerhetsmål. 

Under Almedalsveckan högg Teodor Engström ihjäl Ing-Marie Wieselgren vid Donners plats. 

Theodor Engström sitter fortsatt häktad, misstänkt för terroristbrott genom mord. 

Under tisdagens omhäktningsförhandling så valde Theodor Engström att inte ha några invändningar mot häktningsgrunden för misstänkt terroristbrott. 

– Vad hans försvarare sa är att han underkastar sig ansvar för terroristbrott och försök till terroristbrott, säger Henrik Olin. 

Inställningen skulle kunna tolkas som ett erkännande, men ett sådant har ringa betydelse i utredningen. Förundersökningen måste kunna visa att gärningen har skadat eller kunnat skada en stat, eller en mellanstatlig organisation, allvarligt och syftet till att injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller befolkningsgrupp. 

– Min klient underkastar sig numera ansvar för terroristbrott och förberedelse till terroristbrott, därav har han inget att erinra mot att han ska vara fortsatt häktad i avvaktan på att åtal ska väckas, sa Engströms advokat Staffan Fredriksson i tingsrätten under tisdagen, rapporterar Hela Gotland.

Led av allvarlig psykisk störning enligt undersökning

– Det är inte som att allt är klappat och klart om han säger att han erkänner. Utan det här är en rättslig bedömning av sakomständigheterna som utredningen ska komma fram till, säger Henrik Olin. 

Theodor Engström har genom sin försvarare sagt att han haft ”högre mål” än just Ing-Marie Wieselgren, samtidigt uppger han att han gav sig på henne för hennes roll som psykiatrisamordnare vid Sveriges kommuner och regioner (SKR) och för att han var missnöjd med psykiatrin i Sverige. 

En rättspsykiatrisk undersökning visar att Theodor Engström var påverkad av en allvarlig psykisk störning vid mordtillfället. Han hade även samma störning när undersökningen genomfördes.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.