Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Englund öppnar för att återvända till Akademien

Peter Englund öppnar för att återvända ”om Akademien utvecklar sig åt rätt håll”, säger han till DN. Foto: SIMON HASTEGÅRD
Enligt Peter Englund har det känts ”förfärligt” att följa krisen. Foto: SIMON HASTEGÅRD

Peter Englund var en av ledamöterna som lämnade Svenska Akademien efter turbulensen i våras.

Nu öppnar den tidigare ständige sekreteraren för att återvända.

– Jag vet ännu inte hur jag ska göra. Men jag utesluter inte att jag kommer att återvända till arbetet. Om Akademien utvecklar sig åt rätt håll, säger Peter Englund i en stor intervju med DN.

I slutet av augusti rapporterade Svenska Dagbladet att avhopparna Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund skulle återvända till Svenska Akademien, trots att de tidigare krävt att Horace Engdahl skulle lämna.

Dagen efter gick dock Danius och Engdahl ut och dementerade att de skulle vara på väg tillbaka.

”Ett litet förtydligande, med anledning av uppgifterna i gårdagens SvD: jag har för närvarande inga planer på att återvända till arbetet och kommer ej delta i några sammankomster. Dock önskar jag att spela en konstruktiv roll i återuppbygget av denna institution. Detta innebär att jag MÖJLIGEN kommer att lägga röster i de stundande invalen. Det är allt jag har att säga just nu”, skrev Englund i ett mejl till Expressen och på sitt Instagram-konto.

Nu öppnar Peter Englund för att återvända till Akademiens arbete – om han tycker institutionen utvecklar sig åt rätt håll. Samtidigt säger han i intervjun med DN att han inte planerar att ställa fler krav än vad han redan har gjort.

Englund: Blir svårare att lösa

Englund säger samtidigt att konflikten är mer komplicerad än att bara handla om två falanger som strider mot varandra, men att den från början handlade om regelbrott och sekretessbrott.

– När sådana saker händer och det blir stökigt, då uppstår också personkonflikter som gör det hela mycket svårare att lösa, säger Peter Englund till DN.

Englund hoppas på att krisen löser sig, och understryker att Akademien fortfarande har kompetensen att dela ut Nobelpriset. Samtidigt menar han att det har känts ”förfärligt” att följa krisen.

– Jag har lagt ner så mycket tid, kraft och förhoppningar på Akademien. Sedan var det kanske inte så blodigt att lämna arbetet som jag trodde, säger Peter Englund till DN.