Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Englund om kungens beslut: ”Klokt och viktigt”

Den tidigare ständiga sekreteraren för Svenska Akademien Peter Englund välkomnar kungens beslut att ändra stadgarna för att tillåta utträde.
Foto: PELLE T NILSSON / IBL
Han välkomnar beskedet om att kungen har för avsikt att ändra Svenska Akademiens stadgar för att göra det möjligt att lämna Svenska Akademien.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

Den tidigare ständiga sekreteraren för Svenska Akademien Peter Englund välkomnar kungens beslut att ändra stadgarna för att tillåta utträde. 

"Kungen har fattat ett klokt och viktigt beslut", skriver han sin blogg

Peter Englund har suttit i Svenska Akademien sedan 2002 och var ständig sekreterare mellan 2009 och 2015. 

Han lämnade nyligen arbetet efter att ha stötta Sara Danius linje i bråket om ledamoten Katarina Frostensons framtid. 


LÄS MER: Sara Stridsberg: Spelet är inte förlorat 

2013 erbjöd Peter Englund Sara Danius stolen när hon tog plats i Svenska Akademien.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN

Peter Englund kommenterar krisen i bloggen

Nu kommenterar han krisen i ett inlägg på sin blogg. 

"När krisen över den s.k. Kulturprofilen inleddes i november förra året härskade från början något som verkade vara samsyn i Svenska Akademien. Med tiden har dock en växande spricka uppenbarat sig – Sara Danius åtgärder har i samband med detta utsatts för en växande intern kritik, en kritik jag själv finner både oberättigad och orättfärdig", skriver han. 

Peter Englund skriver även att detta är det enda uttalandet han tänker göra. 


LÄS MER: 9 saker du måste veta om krisen i Svenska Akademien 


Peter Englund: ”Kungen har fattat ett klokt och viktigt beslut”

Han välkomnar också beskedet som kom på onsdagen om att kungen har för avsikt att ändra Svenska Akademiens stadgar för att göra det möjligt att lämna Svenska Akademien. 

"Kungen har fattat ett klokt och viktigt beslut, som jag välkomnar med stor uppriktighet: redan under mina år som ständig sekreterare arbetade jag för en sådan förändring av praxis. I övrigt har jag för närvarande inga kommentarer", skriver Englund. 

På torsdagen lämnade ledamoten Lotta Lotass in en ansökan om utträde ur Svenska Akademien. Även hon menade att kungen gjort ett ”rådigt och klokt ingripande”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.