Englund om arbetet bakom kulisserna: ”Märkligt tysta”

Till följd av skandalerna och krisen som tidigare har drabbat Svenska Akademien kommer det i år delas ut två Nobelpris. Här är en sammanfattning av krisen i Akademien.
Peter Englund och Sara Danius möter journalisterna utanför Börshuset den 23 november 2017, när pressmeddelandet författats.
Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Peter Englund är författare och historiker.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter anklagelserna mot kulturprofilen Jean-Claude Arnault hösten 2017 höll Svenska Akademien ett krismöte.

Sen kom ett historiskt pressmeddelande.

Nu berättar Akademieledamoten Peter Englund om hur arbetet bakom kulisserna gick till, in i det sista.

Kvällen den 23 november 2017 mötte Sara Danius, Svenska Akademiens dåvarande ständiga sekreterare, ett samlat pressuppbåd utanför Börshuset i Gamla stan i ett regnigt Stockholm.

Den anrika institutionen skakades i grundvalarna efter att Dagens Nyheter-journalisten Matilda Gustavsson två dagar tidigare hade avslöjat hur 18 kvinnor anklagade den så kallade ”kulturprofilen” – senare namngiven som Jean-Claude Arnault – för sexuella trakasserier och övergrepp. Nu skulle man ge sin syn på saken och det var viktigt att få allting rätt.

Peter Englund om historiska pressmeddelandet

Peter Englund, ledamot på stol nummer tio i Svenska Akademien sen 2002 och ständig sekreterare innan Danius, berättar nu om det sista arbetet inför pressträffen.

På Instagram har han lagt upp en bild inifrån Börshuset, som föreställer Sara Danius och den tidigare Akademieledamoten Sara Stridsberg. Han skriver:

”Troligtvis den enda historiska bild jag tagit. Det är den 23 november 2017, klockan är 20:30, platsen är sekreterarrummet i Börshuset. Ett långt och uppslitande sammanträde är över i Svenska Akademien, men det har ändat i enhällighet: alla kontakter ska brytas mellan Akademien och Jean-Claude Arnaults och hans klubb Forum. Allt som en reaktion på Matilda Gustavssons artikel i DN två dagar tidigare”.

https://www.instagram.com/p/B5ZsMf2Jfxg/

Sara Danius, Sara Stridberg och Peter Englund hjälptes åt

Krismötet var över och Akademiens ledamöter hade gått ner till restaurang Gyldene Freden för att äta middag. Men Peter Englund, Sara Danius och Sara Stridsberg satt kvar, med uppdraget att sätta samman ett pressmeddelande.

Varje ord vägdes på en vågskål.

”Vi skriver tillsammans, byter tid efter annan plats vid Saras dator. Det blir ett slags dans, där vi flyttar runt, runt. Jag skriver också på min iPad, mejlar över till Saras burk. Vad som ska stå är rätt givet, men vi putsar mycket på orden. Siffror kollas. Middagen på Freden ersätts av gelehallon och mandariner”, berättar Peter Englund på Instagram.

När allt var klart följde han Sara Danius nerför trapporna, ner till journalisterna utanför Börshuset. 

”När ytterdörren slås upp möts vi av idel blickar och kameraobjektiv. De är märkligt tysta, vill jag minnas. Sara börjar läsa, med stadig röst”, skriver Peter Englund.

Så här såg det ut när Sara Danius avgick som ständig sekreterare och mötte pressen utanför Börshuset.

Början på krisen för Svenska Akademien

Pressmeddelandet som Sara Danius läste upp, där man bröt all kontakt med Arnault och hans och hustrun Katarina Frostensons klubb Forum, har senare kallats historiskt. Det löd bland annat:

”Detta är vår första åtgärd och den motiveras av två ting. Å ena sidan Dagens Nyheters granskning, som vi välkomnar, å andra sidan då det under sammanträdet framkommit att ledamöter, ledamöters döttrar, ledamöters hustrur och personal vid Akademiens kansli utsatts för oönskad intimitet eller opassande behandling av vederbörande”.

Detta var dock bara början på krisen i Akademien. Detta pressmeddelande följdes av en intern konflikt, som slutade med att Sara Danius tvingades bort – och flera andra ledamöter valde att hoppa av Akademiens arbete.

Peter Englund avslutar sitt Instagraminlägg:

”När jag går där över de regnblanka kullerstenarna och rundar Storkyrkan tänker jag att en stor och allvarlig kris för Akademien nu är avvärjd. Tänk vad jag bedrog mig”.

Expressens Jens Liljestrand intervjuar Anders Olsson:

Expressens Jens Liljestrand intervjuar Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson i Kultur-Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.