Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Englas mamma vill stoppa pjäs om mordet

Carina Höglund vill stoppa planerna på att göra pjäs om Engla-mordet. Foto: Gunilla Sikström

Regissören Dan Bratt vill göra Englamordet till en teaterpjäs - och läsa högt ur polisutredningen från scenen. Nu reagerar Englas mamma Carina Höglund på planerna.

– Jag kommer att gå in med all min kraft och försöka stoppa det här, säger hon.

Andra kontroversiella pjäser

"Manifest 2083" baserades på Anders Behring Breiviks manifest och spelades i Köpenhamn 2012.

"7:3", skriven av Lars Norén. Pjäsen sattes upp med grovt kriminella som skådespelare, däribland Malexandermördaren Tony Olsson, som uttryckte högerextrema åsikter på scenen.

"Underverket" i regi av Anders Lundorph. Utgångspunkt för "Underverket" är tonsättaren Karlheinz Stockhausens kontroversiella uttalande att "terrordådet mot World Trade Center var det största och mest ultimata konstverket någonsin".

Det har nästan gått fem år sedan tioåriga Engla Höglund fördes bort och mördades. Nu vill skådespelaren Dan Bratt, känd från bland annat tv-serien "Kommissionen", ta polisutredningen till teaterscenen. Han planerar att sätta upp en 40 minuter lång föreställning där han bland annat tänker läsa upp detaljer ur polisutredningen och spela upp förhören med mördaren Anders Eklund till musik skriven av Peder af Ugglas.

Englas mamma, Carina Höglund, reagerar starkt på skådespelarens planer.

Har redan satts upp

– Det känns jobbigt. Det är respektlöst, jag ser ingen samhällsnytta i det överhuvudtaget, säger Carina Höglund.

Dan Bratt tog kontakt med familjen för några veckor sedan för att boka in ett möte med dem. Men han var förtegen om vad han egentligen planerade.

– Han sade att han höll på med något teateraktigt där vi var berörda, och han ville träffa oss och prata om det. Men jag ville inte träffa honom, det kändes fel och jag hade ingen ork, säger Carina Höglund.

Därefter sköttes kontakten via mejl. Då klarnade bilden för Englas anhöriga: skådespelaren hade redan satt upp en provföreställning inför publik. Carina Höglund har sedermera förstått hur skådespelaren vill återge familjens trauma.

– Han tänker läsa ur förundersökningen, säger han. Men en förundersökning är inget teatermanus. Det handlar om ond bråd död och vår verklighet. Det känns inte okej, säger hon.

Vill inte kommentera

Dan Bratt själv vill inte kommentera Carina Höglunds krav på att föreställningen stängs ner. Han säger att det heller inte är klart under vilka former som föreställningen kommer att äga rum.

– Jag har jobbat med det här materialet i två års tid och jag kommer att fortsätta mitt arbete och provspela pjäsen igen för att vara säker på att göra rätt, säger han.

Carina Höglund vill att föreställningen stoppas, hur ser du på det?

– Jag vill inte debattera med Carina offentligt. Jag försöker nå henne, men inte offentligt. I övrigt, vad gäller föreställningen så är det inte färdigt. Jag kommer att återkomma mer om den längre fram.

"Ingen samhällsnytta"

Englas begravning direktsändes i SVT. Men skillnaden mellan det beslutet, och att någon tänker göra teater av mordet är milsvid, menar Carina Höglund.

– Skillnaden är att när jag går in i saker så har jag en mening med det. Då ser jag en samhällsnytta. Men i det här ser jag inget nyttigt överhuvudtaget. Vi är för många som lider. Jag kommer att gå in med all min kraft och försöka stoppa det här.