Englas mamma vände sig direkt till mordåtalade Anders Eklund under förhandlingarna. Med en röst som knappt höll liknade hon Eklund vid ett monster. Foto: Lotta Jarlsdotter / Scanpix
Englas mamma vände sig direkt till mordåtalade Anders Eklund under förhandlingarna. Med en röst som knappt höll liknade hon Eklund vid ett monster. Foto: Lotta Jarlsdotter / Scanpix

Englas mamma talade i rätten

Publicerad
Uppdaterad
Under rättegången mot Anders Eklund vände sig Englas mamma Carina Höglund direkt till den åtalade.
Englas mamma Carina Höglund talar, tydligt rörd, med direkt adress till Anders Eklund:
– Anders.
– Ja?
– Fängelsestraffen för våldtäkter, de är redan för korta. Redan vid första våldtäkten som du gjorde borde du fått ett långt fängelsestraff och en riskbedömning borde ha gjorts, säger hon och liknar Anders Eklund vid ett monster.

"Jag tror inte på vad du säger"

Carina Höglund tar pauser för att hämta andan. Samla kraft. Rösten skakar.
Hon berättar om vad som sades under Englas ursättning. Om prästens ord.
– Låt dig inte besegras av det onda. Utan besegra det onda med det goda. Hur gör man det? Jag vet inte.
Carina Höglund vädjar om att folk ska få den vård de behöver för att hindras från att begå brott.
– Anders, jag tror inte på vad du säger. Du sa häromdagen att du lovade mig sanningen.
Carina Höglunds röst brister tillfälligt när hon talar om hur Engla och styvpappan Torbjörn hade skrapat vägen bara någon dag innan det hemska inträffade.
– Du kan mycket väl skilja rätt från fel och är smart nog att bara avslöja det polisen kan avslöja.

Börjar gråta

Carina Höglund tittar direkt på Anders Eklund. Anders sitter till synes oberörd. Armbågarna i bordet. Munnen stängd.
En bit in anförandet börjar Englas mamma att gråta. Hon suckar flera gånger när hon pratar till Eklund.
Anders Eklund valde att inte uttala sig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag