"Englands Lenin" är populär bland unga

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jeremy Corbyn säger sig vara övertygad om att väljarna kommer att stödja hans mer aktiva, statliga politik
Foto: REUTERS
Blair styrde Labour mot mitten – Corbyn går långt vänsterut.
Foto: STEFAN ROUSSEAU / AP/ TT

LONDON

Jeremy Corbyn är van vid detta.

Han är uträknad i förväg, igen.

Men oddsen kryper i alla fall neråt att han blir Storbritanniens näste premiärminister.

Det har gått att göra sig en rejäl hacka på Jeremy Corbyn förr. Den som 2015 satsade på ett han skulle ta över som Labours partiledare kunde ett tag tjäna 200 gånger pengarna.

Så mycket går det inte att få nu, men även om Labour knappat in på de Konservativas avstånd, så är det fortfarande en högoddsare att Jeremy Corbyn kommer att flytta in på Downing Street nr 10 på fredag.

Men som sagt, den 67-årige Corbyn har överraskat förr. Och det till stor förtvivlan för dem inom Labour som menar att förre premiärministern Tony Blair gjorde rätt som styrde partiet mot mitten.

Jeremy Corbyn har bara en riktning. Vänster, långt vänsterut.

De brittiska skämttecknarna målar honom alltid i keps med en röd stjärna på, en slags brittiskt skäggigt svar på Vladimir Lenin.


LÄS MER: Din guide till valet – så tycker partierna 

Som Bernie Sanders

Inte för att han brukar hylla Lenin. Karl Marx däremot gillar han. Liksom han tidigare haft vänliga saker att säga om allt från Hugo Chávez i Venezuela, till palestinska Hamas. Organisationer som Nato ligger däremot sämre till i Corbyns värld.

Det partimanifest som Labour presenterat i år är även det partiets mest socialistiska sedan Tony Benn ledde partiet till ett katastrofval 1983. Labour vill bland annat förstatliga järnvägen igen, partiet lovar stora satsningar på den statliga sjukvården och vill slopa universitetsavgifterna.


LÄS MER: Allt du vill veta om valet i Storbritannien 2017 


Labour har stigit i mätningarna sedan manifestet publicerades. Corbyn är populär bland många unga, ungefär som Bernie Sanders var i USA.


LÄS MER: Theresa May kallas för isdrottningen

Anses ovalbar i egna leden

Men Corbyn har fått många av Labours parlamentsledamöter att slita sitt hår av förtvivlan. Han anses ovalbar. De gjorde ett försök att göra sig av med honom efter brexit-omröstningen i fjol, men han återkom med än större styrka, uppbackad av unga aktivister.

Brittiska skämttecknare jämför ofta Jeremy Corbyn med Vladimir Lenin.

Hans supportrar ser i honom en ärlig politiker som står fast vid sina principer. Många minns hans hårdknackade motstånd mot Irak-kriget, ett krig som dåvarande premiärminister Tony Blair drog in sitt land i.


LÄS MER: Kritiken mot Theresa May efter dådet: "Borde avgå" 


Blair och Corbyn är av förståeliga skäl inga goda vänner.

– Om ert hjärta är för Corbyn, så behöver ni en hjärttransplantation, har Blair bland annat sagt.

Jeremy Corbyn riskerar storstryk

Det har gjorts många paralleller med just Labours katastrofval 1983. Motståndaren den gången hette Margaret Thatcher. Nu riskerar en annan stark kvinnlig konservativ ledare ge Labour storstryk.

Men Jeremy Corbyn kämpar på. Han säger sig vara övertygad om att väljarna kommer att stödja hans mer aktiva, statliga politik och har antytt att han kommer att vilja stanna som partiledare även om det blir förlust den här gången.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.