Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

England vill skicka mördare till Sverige

Malmöbon Flamur Beqiri, 36, mördades utanför sitt hem i London 2019.
Foto: SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL
24-årige Anis Hemissi dömdes för mordet i februari. Nu begär Storbritannien att få honom förflyttad till Sverige
Foto: POLISEN
Dagarna före mordet ska 24-åringen ha rekognoserat utanför offrets bostad – iklädd latexmask och förklädd till renhållningsarbetare, enligt åtalet.
Foto: POLISEN

På julaftonskvällen 2019 mördades Flamur Beqiri, 36, från Malmö utanför sitt hem i London.

En 24-årig svensk medborgare – Anis Hemissi – dömdes för mordet i vintras.

Nu vill Storbritannien förflytta Anis Hemissi till Sverige, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Sent på julaftonskvällen 2019 befann sig svenske Flamur Beqiri, 36, utanför sin lägenhet på Battersea Church Road i London. Då blev han ihjälskjuten med flera skott framför ögonen på sin familj. 

Enligt anklagelserna låg en grupp om fyra svenska yrkesmördare bakom dådet.

I februari föll domen mot mordkommandot. 

Anis Hemissi, 24, och Estevan Pino-Munizaga, 35, dömdes för sin inblandning i mordet. Däremot friades de andra två svenskarna. 

Anis Hemissi dömdes för mordet och för vapenbrott. Straffet blev livstids fängelse med möjlighet till villkorlig frigivning. Dagarna före mordet ska 24-åringen ha rekognoserat utanför offrets bostad, enligt åtalet.

Estevan Pino-Munizaga dömdes till 15 års fängelse för dråp. 

Vill skicka mördaren till Sverige

Nu har Storbritanniens justitiedepartement skickat en förfrågan till den svenska motsvarigheten om att Anis Hemissi ska förflyttas till Sverige för att avtjäna resten av sitt livstidsstraff. Det rapporterar nyhetsbyrån Siren.

”Fången verkar uppfylla de kriterier som krävs för en förflyttning till Sverige för att avtjäna resten av sitt straff”, skriver skriver brittiska kriminalvården. 

”Om alla parter samtycker till förflyttningen måste ett överenskommet datum för förflyttningen ordnas.”

Mordet i London tros vara en del i en större konflikt mellan två grupper i Malmös undre värld, något Expressen tidigare rapporterat om. Enligt polisen kopplas konflikterna mellan grupperna till flera mord i Malmö, bland annat mordet på småbarnsmamman Karolin Hakim som sköts ihjäl på öppen gata i staden.

Eftersom Flamur Beqiri var nära vän till Karolin Hakims man, är en av polisens teorier att mördarna planerade att mörda hennes sambo, som var på platsen men lyckades fly.

24-årig svensk skyldig till mordet på Flamur Beqiri

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.