Svininfluensan kan vara farligare än experterna tidigare trott. I England varnar man nu för att dödssiffran kan stiga till 350 offer per dag. Foto: Dario Lopez-Mills
Svininfluensan kan vara farligare än experterna tidigare trott. I England varnar man nu för att dödssiffran kan stiga till 350 offer per dag. Foto: Dario Lopez-Mills

England varnar: 350 döda varje dag

Publicerad
Uppdaterad
Svininfluensan kan vara farligare än experterna tidigare trott.
I England varnar man nu för att dödssiffran kan stiga till 350 offer per dag.
Svininfluensan har påståtts vara ungefär lika farlig och dödlig som vanlig säsonginfluensa.
I tidskriften British Medical Journal, BMJ, hävdar nu en grupp forskare att man kan ha underskattat hur dödlig svininfluensan är.
- Den går ned i lungorna direkt och kan i allvarliga fall ge lunginflammation, säger influensaexperten Annika Linde, statsepidemiolog vid Smittskyddsinstitutet.

Klassades som vanlig influensa

Hittills har myndigheterna klassat svininfluensan som ungefär lika farlig som vanlig influensa. Men nu varnar en grupp forskare i BMJ för att underskatta svininfluensans allvarlighet.
Forskarna anser att svininfluensan är farligare än en vanlig säsongsinfluensa eftersom den slår hårdare mot unga. Svininfluensan gör att också att risken för hjärtattack och andra sjukdomar ökar tillfälligt. Så även om influensan orsakar ett dödsfall registreras den inte alltid som dödsorsak, rapporterar Vetenskapsradion.
Pojke skyddar sig mot svininfluensan. Foto: Natacha PisarenkoForskarna anser att myndigheterna måste räkna in dessa faktorer innan man säkert kan veta hur farlig influensan är.
Annika Linde berättar att svininfluensan, i studier på djur, visat sig gå djupare ned i luftvägarna än vanlig influensa. De drabbade får i värsta fall allvarliga komplikationer i form av en virusorsakad lunginflammation. Och det är denna lunginflammation som ligger bakom många dödsfall.

Kan ändra inställning

Annika Linde poängterar att myndigheterna har beslutat att betrakta svininfluensans farliga som i nivå med vanlig säsonginfluensa, men kan ändra inställning om det finns tillräckligt starka skäl.
- Vi följer detta och om fler än vi trott drabbas av allvarliga komplikationer får vi vidta andra åtgärder.
Och för att dödsfall orsakade av svininfluensa inte ska "dölja" sig bakom dödsfall i andra sjukdomar som hjärtinfarkter följs även den totala dödligheten noga.
– Vi följer om dödligheten bland yngre ökar av oklara orsaker. Så var exempelvis fallet med spanska sjukan i New York 1918, då fick man ett större antal dödsfall bland yngre, säger Annika Linde.

Manar till lugn

Brittiska läkare har uppmanat befolkningen att hålla sig lugn och att de flesta bara får lindriga symptom. Men doktor Liam Donaldson tror att det blir värre än så. Enligt hans värsta-tänkbara-scenario kommer upp till 65 000 människor dö inom ett par månader, 360 000 kommer att behöva sjukhusvård, 90 000 vara i behov av intensivvård och omkring 30 procent av befolkningen kommer att ha insjuknat under hösten och vintern.
Om Donaldsons antagande stämmer innebär det att svininfluensan, som fortfarande är i ett tidigt skede, redan är större än förra årets influensa som var den största på nio år, skriver Daily Mail.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag