Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Engelska Skolan fick 12 miljoner för mycket

Internationella Engelska skolans logga på en exteriör. Skolan på bilden är inte den som omnämns i artikeln.
Foto: Magnus Hallgren/DN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Internationella Engelska skolan (IES) i Södertälje lämnade felaktiga uppgifter om sina elever. Det ledde till att skolan fick tolv miljoner kronor för mycket i statsbidrag i fjol, skriver Dagens Samhälle. 

– Vi har gjort ett administrativt misstag, säger koncernens vd Anna Sörelius Nordenborg till tidningen. 

Enligt henne har Engelska skolan nu kontaktat Skolverket för att betala tillbaka om statsbidraget har blivit fel.

Statsbidraget för en likvärdig skola ska betalas ut efter behov. Den tyngst vägande faktorn är andelen invandrade elever. En skola med hög andel elever med utländsk bakgrund har alltså rätt till ett högre bidrag.

Då skolan i fjol felaktigt rapporterade tillfälliga personnummer för samtliga sina elever framstod alltså bidragsbehovet som stort – till och med störst i landet. SCB, som genomför statistikinsamlingen åt Skolverket, uppmärksammade detta och kontaktade skolan men fick inget svar.

IES Södertälje fick därmed ett statsbidrag på 14,7 miljoner kronor i fjol, motsvarande 26 500 kronor per elev. Snittet för hela IES är cirka 4 200 kronor per elev.

Hade IES fått bidrag enligt årets index hade statsbidraget blivit 2,1 miljoner – en differens på drygt tolv miljoner.

– Vi känner till och har noterat skolindexet för Södertälje. Men vi har inte dragit parallellen till att det skulle gett oss ett högre statsbidrag, säger Anna Sörelius Nordenborg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.