Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Engelska kravet: Munskydd – annars får du inte handla

Från och med 24 juli kommer det här bli en än vanligare syn i brittiska butiker.Foto: MARTYN WHEATLEY / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES
Boris Johnson.Foto: BEN STANSALL / AP TT NYHETSBYRÅN

Hittills har det bara varit obligatoriskt i kollektivtrafiken. 

Nu rapporterar BBC att den brittiska regeringen kommer utöka kravet på ansiktsmask till att även omfatta butiker. 

BBC erfar att kravet kommer träda i kraft från och med 24 juli. Ett bötesbelopp på drygt 1 100 kronor kommer utfärdas till den som bryter mot de nya bestämmelserna, skriver BBC. 

– Det finns ett växande underlag som stöder att det hjälper att bära ansiktsmask i stängda miljöer för att skydda individer och de runtomkring från coronaviruset, säger Michael Gove, minister för Storbritanniens statsrådsberedning.

”Regeringen har varit för långsam”

Han fortsätter: 

– Premiärministern har varit tydlig med att folk ska bära ansiktsmasker i butiker och vi kommer att göra detta obligatoriskt från 24 juli, säger han till BBC.

Det nya kravet rör England, och ett liknande finns redan i Skottland.

Oppositionspartiet Labours talesperson i hälsorelaterade frågor, Jonathan Ashworth, menar att det tagit för lång tid. 

– Regeringen har varit för långsam och rörig igen, säger Labourpolitikern till BBC.

Den nya bestämmelsen kommer att placera Storbritannien sida vid sida med länder som Tyskland, Spanien och Italien, som redan infört liknande krav för att handla i butiker.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.