Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Eneroth har polisanmälts efter tafsanklagelsen

Tomas Eneroth, infrastrukturminister (S), anklagas för tafsande på en kvinnlig kollega.
Foto: THOMMY TENGBORG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den socialdemokratiska minister Tomas Eneroth har anklagats för sexuellt olämpligt beteende efter att enligt misstankarna tagit en kvinnlig kollega på rumpan.

Partiets egen utredning om händelsen är nedlagd – men nu har Eneroth polisanmälts, skriver Smålandsposten.

Någon förundersökning är inte inledd. 

Det var på ett hotellrum under en avslutningsfest på socialdemokraternas kongress i Göteborg som Tobias Eneroth, socialdemokraternas infrastrukturminister, enligt anklagelserna tog en kollega på rumpan, något Aftonbladet rapporterade om först.

Eneroth själv menar han att det var en kram.

”Jag beklagar verkligen om jag utsatt en person för obehag. Det har aldrig varit min avsikt”, skrev Eneroth då i ett sms till Aftonbladet.

Den utsatta kvinnan och socialdemokratiska Kronobergsdistriktets försteombudsman Otto Berglund larmade dagen efter partiet. Berglund var sedermera den som berättade för TT att den interna partiutredningen mot Eneroth lagts ner, skriver Smålandsposten.

Har polisanmälts – förundersökning inte inledd

Nu har dock Tomas Eneroth polisanmälts, ett ärende som kommer hanteras av särskilda åklagarkammaren, där fall som rör poliser eller högt uppsatta politiker hamnar. Att han anmälts är dock inte detsamma som att en förundersökning har inletts.

– Förundersökning är inte inledd. Ärendet har nyligen inkommit till Särskilda åklagarkammaren. Nu pågår sedvanlig inhämtning av uppgifter som ska ligga till grund för åklagarens beslut om förundersökning ska inledas eller ej, skriver Maria Sterup i ett mejl till Smålandsposten.

Tomas Eneroth (S) anklagas för att ha tafsat på kvinna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.