Eneroth: Det är provocerande

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Roger Vikström

Fredrik Reinfeldt öppnar för ett arbetsliv som kan sträcka sig till 75 års ålder.

Tomas Eneroth (S) blir upprörd över statsministerns uttalande.

- Att enbart tala om höjd åldersgräns är provocerande för alla dem som skulle vilja, men som inte kan klara av att arbeta längre, skriver Tomas Eneroth, vice ordförande i Socialförsäkringsutskottet, i ett skriftligt uttalande till Expressen.se.

I en intervju med Dagens Nyheter öppnar statsminister Fredrik Reinfeldt för ett betydligt längre arbetsliv än i dag. Med stigande medellivslängd måste svenskarna jobba allt högre upp i åldrarna för att kunna behålla sin ekonomiska standard efter pensionering, anser Reinfeldt.

I intervjun skissar han ett arbetsliv som kan sträcka sig till 75 års ålder, för att pensionen ska ge den standard vi önskar.

"Provocerande"

Tomas Eneroth (S), vice ordförande i Socialförsäkringsutskottet, tycker att det är provocerande att bara prata om att höja pensionsåldern.

I ett skriftligt uttalande påpekar han att väldigt många slits ut i förtid och menar att regeringens utförsäkringar lett till omfattande utslagning från arbetsmarknaden.

- Att enbart tala om höjd åldersgräns är provocerande för alla dem som skulle vilja, men som inte kan klara av att arbeta längre, skriver Tomas Eneroth.

Han anser att det vore bättre att bygga ut vuxenutbildningen, utveckla arbetsmarknadspolitiken och stärka arbetsmiljöarbetet för att öka förutsättningarna för ett längre arbetsliv.

- Ska undersköterskor, socialsekreterare och byggnadsarbetare kunna arbeta längre krävs omställning och kompetensväxling på arbetsmarknaden. Regeringen har i stället minskat de möjligheterna. Ska man göra förändringar av åldersgränserna måste det göras i samråd med arbetsmarknadens parter, avslutar Tomas Eneroth.

"Pekar finger åt dem"

Även Per Bardh, avtalssekreterare på LO är kritisk. Han tycker att Reinfeldt får det att låta som att en högre pensionsålder är ett krav för att få samhällsekonomin att gå ihop.

- Vi är inte emot möjligheten för enskilda att välja att fortsätta arbeta längre, men det ska inte ske på bekostnad av stora grupper som jobbar hårt inom sjukvården, inom äldreomsorgen, där kvinnorna slits ut långt innan 65 års ålder. Och det är de han nu pekar finger åt att de ska klara av att jobba längre och jag förstår inte hur de ska kunna ta emot det här budskapet från statsministern, säger Per Bardh vid LO till [LINK EXTERNAL HREF=http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4951861]Sveriges Radios "Ekot"[/LINK].

Vill arbeta länge

Frågan om ett yrkesliv längre upp i åldrarna lanserades av Reinfeldt redan i Almedalen i somras, i samband med att han presenterade regeringens framtidskommission.

Han sade då också att han själv kan tänka sig att arbeta tills han blir 75–80 år, förutsatt det finns någon som tycker att det är en bra idé, men att han inte hotar med att vara statsminister så länge, skriver TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.