Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anklagelsen mot Eneroth utredda – går inte vidare

Anmäld till partiet – skedde på S-kongressen.
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) anklagas för att ha tafsat på en kvinnlig kollegas rumpa när de kramades, rapporterar Aftonbladet.

Enligt tidningens uppgifter ska händelsen ägt rum inför S-kongressens avslutningsfest, på ett hotellrum i Göteborg där flera partimedlemmar befann sig.

”På väg bort till min flickvän som satt någon meter därifrån hälsade jag på en kvinna med att, som jag menade och uppfattade det, lägga handen på ryggen på henne”, skriver Eneroth i ett sms till Aftonbladet.

 Eneroths hemmadistrikt har utrett saken och kommer inte att gå vidare, skriver distriktet till TT.

Händelsen inträffade på en stor avslutningsfest under Socialdemokraternas kongress i Göteborg. 

Enligt Aftonbladets uppgifter tafsade Tomas Eneroth (S) en kvinna på rumpan inne på ett hotellrum vid Gothia towers där även flera partimedlemmar samlats. Händelsen inträffade i samband med att Eneroth kramade den kvinnliga kollegan, men utlöste inte någon omedelbar reaktion bland de som befann sig i rummet.

– Det var bara ett fåtal som såg vad som hände, säger en person med kännedom om ärendet till Aftonbladet.

Infrastrukturministern anmäldes till partiet dagen efter händelsen, skriver tidningen.

Eneroth: ”Bad om ursäkt”

Tomas Eneroth skriver i ett sms till Aftonbladet att det inte var hans avsikt och att han bett kvinnan om ursäkt för händelsen: 

”Vid 18-tiden på lördagen träffades jag och ett flertal kongressombud inför middagen. På väg bort till min flickvän som satt någon meter därifrån hälsade jag på en kvinna med att, som jag menade och uppfattade det, lägga handen på ryggen på henne. Det hela gick på några sekunder och jag tänkte inte vidare på det”. 

Han skriver vidare: 

”När jag dagen därpå fick höra att jag rört henne på ett sätt som uppfattades som opassande träffades vi och pratade om vad som hänt”.

”Jag bad om ursäkt, förklarade att det inte var min avsikt och var samtidigt tydlig med att det är viktigt att man tar upp och diskuterar händelser som upplevs som obekväma eller otillbörliga. Jag beklagar verkligen om jag utsatt en person för obehag. Det har aldrig varit min avsikt. Detta har jag också framfört till henne”

En intern utredning inleddes dagen efter händelsen där både Eneroth och den utsatta kvinnan kontaktats för att lämna sina redogörelser av händelsen, enligt Aftonbladet.

Anklagelserna utredda

Tomas Eneroths hemmadistrikt uppger för TT att de utrett tafsanklagelsen och valt att inte gå vidare.

”Vi tar alltid den här typen av anklagelser på allvar. Händelsen hanterades dagen efter den inträffade. Partiet och partidistriktet har haft samtal med de inblandade och har en bra bild av vad som skett. Någon vidare utredning av händelsen är inte aktuell.” skriver Otto Berglund, förste ombudsman i partidistriktet i ett mejl till nyhetsbyrån.

Expressen har sökt Tomas Eneroth via hans pressekreterare, som hänvisar till kommentarerna ministern gett till Aftonbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.