Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Energidrycker säljer allt mer trots larmen

Läraren Ulrika Broman, 44, från Ängelholm är en av dem som under veckan delat Expressens artikel från 2006.
Foto: Privat

År 2006 skrev Expressen om hur tre unga, friska personer dött efter att ha druckit energidrycker – en artikel som nu sju år senare blivit landets mest delade.

För trots läkarnas larm att energidrycker kan ligga bakom flera dödsfall, samt ny forskning om hur överdriven konsumtion drabbar hjärtat, fortsätter försäljningen att öka bland yngre.

– Som förälder bör man vara orolig, säger Kai Knudsen, docent och överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Expressen skrev redan 2006 om att tre svenskar misstänks ha dött till följd av energidryck, en artikel som under veckan återigen har spritt sig som en löpeld på sociala medier med runt 100 000 delningar. Det är tydligt att ämnet engagerar och att det är framför allt är oroliga föräldrar som spritt artikeln.

Vi valde därför att åter granska ämnet och se vad som hänt sedan 2006. Och snart stod två saker klart:

• Det har forskats mycket kring energidrycker. Men ingen har samlat hur många dödsfall som kan relateras till energidrycker. Skälet är enkelt: Få – om någon – har dött av energidrycker. Istället är det bakomliggande orsaker, till exempel medfödda hjärtfel, i kombination med överdriven konsumtion som kan leda till livshotande tillstånd. Och om någon dött av detta skäl kommer det oftast i statistiken heta att man dog av medfött hjärtfel.

• Energidryckerna säljer – och de säljer allt mer. Enligt en undersökning av Sveriges Bryggerier, ökade försäljningen av energidrycker förra året med 15 procent jämfört med 2011.

Och framför allt är det ungdomar mellan 10 till 18 år som konsumerar i stora mängder. Bland ungdomarna i studien var det – deras unga åldern till trots – hälften som blandade dem med alkohol.

Just detta är en kombination som läkarna varnar för, den kan leda till svåra skador - och tros ha legat bakom flera dödsfall de senaste åren.

– En energidryck är inte farlig, men hos personer med känsligt hjärta finns det risker, framför allt vid större konsumtion och blandat med alkohol, säger Kai Knudsen.

"Kan leda till hjärtklappning"

Och att energidrycker påverkar hjärtat står klart. Ny forskning pekar på att dryckerna får ditt hjärta att slå betydligt hårdare, något som kan leda till hjärtklappning och i värsta fall hjärtinfarkter, enligt läkaren Jonas Dorner.

– Fram till nu har vi inte vetat exakt vilken effekt de här dryckerna har på hjärtat. Mängden koffein i dem kan vara upp till tre gånger högre än i exempelvis kaffe eller cola, säger han till BBC.

Livsmedelsverket skriver på sin hemsida att vissa energidrycker kan ha mycket hög koffeinhalt, något som vid stor konsumtion kan göra att konsumenter råkar ut för lätt eller medelsvår koffeinförgiftning.

– Det finns inget samband som är visat på en direkt koppling på att de ska vara farliga i små mängder. Men de innehåller ganska mycket koffein och en del upplever obehag ganska fort när de får i sig större mängder. Speciellt yngre personer, som inte inser att de får i sig större mängder koffein, kan påverkas kraftigare. Då handlar det om illamående, hjärtklappning, ångest, oro och den typen av effekter, säger Ulla Beckman Sundh, toxikolog på livsmedelsverket.

– Det finns inga övertygande studier som visar på allvarlig retbarhet hos friska människor och totalt sett när det gäller studier går det inte att visa något speciellt. Men det går ändå att säga till dem med känsligt hjärta och vid intag av större mängder, att det är olämpligt, tillägger Kai Knudsen.

"Piskar på hjärtat"

I samband med att ett tiotal ungdomar i USA avled, där energidryck misstänks ha spelat roll, uppmärksammades flera av dödsfallen. En av dem var 14-åriga Anais Fournier som led av en ärftlig hjärtsjukdom och sedan dog av en hjärtinfarkt efter att ha druckit två burkar energidryck.

– De här grejerna som piskar på hjärtat och i energidryck är det framför allt koffein och taurin som det gäller. Det är inte så jättestora mängder, men tillsammans kan de öka retbarheten hos hjärtat för oregelbunden hjärtverksamhet. Och för de som har hjärtproblem, ska man vara försiktig, säger Kai Knudsen.

Hur ska man fundera som förälder om ens barn dricker stora mängder energidryck?

– Som förälder bör man vara orolig om det är stora mängder.

Läraren Ulrika Broman, 44, från Ängelholm är en av dem som under veckan delat Expressens artikel från 2006. Hon menar att det är viktigt att debatten lyfts upp återigen.

– Nu är jag mamma till två tonårskillar, där den ena spelar mycket innebandy, och i kretsarna förekommer det väldigt mycket energidrycker. Och det vill man inte som förälder, man vill inte att de ska utsätta sig för de här för att det inte är bra för kroppen, säger hon.

"Kan bli riktigt farligt"

Hon menar att i deras hushåll pratas det mycket om effekterna och om vad det kan innebära att dricka drycken. Och hon menar att föräldrar måste vara uppmärksamma.

– Ungdomarna tar inte in informationen och man får en snabb kick av drycken, då bryr man sig inte. Sedan kanske föräldrarna inte är uppmärksamma eller medvetna om vad ungdomarna dricker, säger Ulrika Broman.

Trots att de många undersökningar som genomförts pekar på att energidryck i sig inte är farligt, kan den i stora mängder eller i kombination med annat orsaka sjukdomar eller i extrema fall döden. Och Kai Knudsen menar att den kan påverka på många sätt.

– Det finns många fall som man inte känner till, där personer har fått problem på grund av energidryck. Det går inte direkt att säga att ett sjukdomsfall eller ett dödsfall är direkt på grund av energidryck. Men jag får in många brev från föräldrar som menar att energidryck har varit en av anledningar till att deras barn blivit sjuka eller dött. Det är i kombination med annat som det kan bli riktigt farligt, säger Kai Knudsen.

Jesper Antell, pressansvarig i Sverige för den populära energidrycken Red bull, säger att deras produkt inte är farlig.

– Överkonsumtion är däremot inte bra och det gäller oavsett vilket livsmedel det rör sig om.   Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, European Food Safety Authority, konstaterade i februari 2009 att de verksamma ingredienserna i energidrycker inte innebär någon hälsofara.   En 250 ml burk Red bull innehåller 80 mg koffein, vilket motsvarar en kopp bryggkaffe. Vi rekommenderar därför att man dricker energidryck med samma måtta som man dricker kaffe, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.