Energi värd sex miljarder – och Sveriges sämsta service

Norra Sverige är ett Klondyke för utländska investerare och storindustri. Alla vill casha in på landet av vatten, vind, skogar och mineraler, men orts- och urbefolkning får som bäst allmosor från överflödet som skapas. Ändå är det här som svensk energi ska ställa om, med batterifabriker, gröna stålverk, vätgas, vind- och vattenkraft.

I den lilla byn Porjus norr om polcirkeln jäser missnöjet.

Vattenkraft för miljarder strömmar ut ur byn med Sveriges sämsta service. En politisk vilde leder kampen för utträdet ur Jokkmokk, och moderaten Birgit Meier Thunborg vill se en norsk modell, där kommuner i norr får pengaregn för exploateringen.

I grannkommunen Arvidsjaur matar skogssamen Patrik Lundgren numera sina renar med foder om vintern. 200 meter höga torn växer som mäktiga svampar i Europas största vindkraftpark som svalt Östra Kikkejauares vinterbetesmarker.

– Det som sker i Sverige är ett inbördeskrig, man ger sig på religiösa platser, arbetsplatser och hem, som man bara tar. Det bevisar vilka som är värda och vilka som inte är värda något, säger artisten Maxida Märak.

Är du redan prenumerant, logga in för att läsa.

Expressen Premium

Läs Premium gratis i två veckor

Läs alla artiklar gratis i två veckor, därefter är priset 79 kr/mån. Digital prenumeration. Ingen bindningstid.

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy.