Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Endometrios-sjuka gör uppror mot vården

Nadja Milton, 21, sökte vård för endometrios. Men hon menar att vården inte bemötte henne bra.Foto: Privat
Nadja Milton säger att kvaliteten på vården är ojämn.Foto: Privat
Nathalie Andersson, 27, är en av grundarna till en stödgrupp som bildats, där kvinnor som lider av endometrios i Umeå gått ihop för att utbyta erfarenheter.Foto: Privat

Nathalie Andersson, 27, och Nadja Milton, 21, har vårdats för endometrios under lång tid.

Trots deras kraftiga smärtor menar de att sjukvården bemöter dem som missbrukare.

– De säger att man överdriver, att man bara är ute efter att få smärtstillande. Som om man vore en narkoman, säger Nadja Milton.

Sedan 2008 har Nathalie Andersson, 27, från Umeå diagnosen endometrios. Det innebär att livmoderslemhinna finns på andra ställen än i insidan av livmodern. Vanligt är till exempel att endometrios förekommer på äggstockarna eller i bukhinnan.

Nathalie är en av grundarna till en stödgrupp som bildats, där kvinnor som lider av endometrios i Umeå gått ihop för att utbyta erfarenheter, något som SVT Nyheter Västerbotten också rapporterat om.

– Alla konstaterade att vi är väldigt missnöjda med den vård som vi får. Vi möts av läkare som lämnar olika besked, som har bristande kunskap och som inte bemöter oss med respekt, säger hon.

Förnedrande frågor

Hon tar upp exempel på hur hon bemötts när hon sökt akut vård för sina kraftiga smärtor.

– De säger att man inte kan få smärtstillande för att man "kommer att bli beroende". Då har jag föreslagit andra alternativ som inte är beroendeframkallande, som epidural, men det går inte heller. Det känns bara som att man är i vägen.

Nadja Milton, 21, som också ingår i stödgruppen som bildats, berättar om en klassisk fråga som många endometriosdrabbade möter.

– När man kommer in akut så kan de säga "Har du testat att ta en Alvedon?". Ja, men det är väl självklart att jag gjort.

Även om flera ur vårdpersonalen är duktiga så är kvaliten ojämn – och Nadja berättar att det dåliga bemötandet ofta resulterar i misstroende mellan patient och läkare.

– De säger att man överdriver, att man bara är ute efter att få smärtstillande. Som om man vore en narkoman.

"Vi vill erbjuda bra vård"

De tror att det dåliga bemötandet kommer av flera orsaker, bland annat okunskap om endometrios. Men också för att endometrios är en kvinnosjukdom.

– Hade det här varit en sjukdom som främst drabbade män hade det säkert funnits något slags medel att ta till, säger Nathalie Andersson.

Eva Innala, verksamhetschef vid kvinnokliniken vid Norrlands universitetssjukhus, där både Nadja och Nathalie vårdats, säger att hon inte kan kommentera enskilda fall.

– Men vi jobbar väldigt aktivt med värdegrund och bemötande av patienter. Vi vill hela tiden erbjuda så bra vård som möjligt, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.