Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Demokraternas hårda kritik mot Trump i debatten

Enade om riksrättsprocessen mot Trump.Foto: JOHN MINCHILLO / AP/ TT
”Han har sålt vår demokrati”, sa Kamala Harris om riksrättsprocessen mot Trump.Foto: JOHN MINCHILLO / AP/ TT
De två toppkandidaterna – Elizabeth Warren och Joe Biden.Foto: JOHN MINCHILLO / AP/ TT
Tulsi Gabbard var den enda kandidaten som inte tydligt sa att Trump borde ställas inför riksrätt.Foto: JOHN MINCHILLO / AP/ TT

Donald Trump måste ställas inför riksrätt. 

Det är – kanske det enda – som de flesta demokratiska toppkandidater är överens om efter tisdagens tuffa tv-debatt. 

– Det finns massor av bevis för att säga att Donald Trump har missbrukat sin position, säger kandidaten Kamala Harris i Expressen TV. 

Tolv av Demokraternas presidentkandidater möttes i en debatt i Ohio under natten mot onsdag. En debatt som väntades bli hetare än tidigare, då kapplöpningen blivit jämnare mellan de två toppkandidaterna Joe Biden och Elizabeth Warren i de senaste opinionsmätningarna. 

Och debatten blev tuff mellan kandidaterna med hård kritik mot presidenten, då frågan om riksrättsutredningen inledde debatten. Att Trump måste ställas inför riksrätt var alla överens om. Och det finns starka bevis för att utredningen ska leda hela vägen fram, säger kandidaten Kamala Harris i Expressen TV efter debatten.

– Det finns ett starkt case i att åtala Donald Trump. Och det kommer att ske genom riksrättsprocessen – men det kommer också att ske ute på gatorna, inför valet 2020, säger hon när Expressen mötte henne i pressuppbådet: 

– Det finns massor av bevis för att säga att Donald Trump har missbrukat sin position, makt, har ljugit för det amerikanska folket och förtjänar inte längre att vara USA:s president. 

Alexandria Ocasio-Cortez väljer Sanders

Det var inte många av Demokraternas kandidater som hade en annan uppfattning. 

– Han är den mest korrupta presidenten i USA:s historia, sa Bernie Sanders och fick medhåll av Joe Biden.

– De (kongressen) har inget annat val än att gå vidare med åtalet.

Alexandria Ocasio-Cortez komer att stötta Bernie Sanders till presidentposten, enligt CNN.Foto: MICHAEL BROCHSTEIN/SOPA IMAGES/SHUTTERS / MICHAEL BROCHSTEIN/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTE

Men det var inte Joe Biden som stod i centrum efter debatten: I stället kom uppgifter om att Bernie Sanders vunnit stöd hos flera kongressledamöter efter sin medverkan. 

Enligt uppgifter till CNN kommer den uppmärksammade Alexandria Ocasio-Cortez inom kort att offentliggöra sitt stöd till Sanders, och likaså demokraterna Ilhan Omar och Rashida Tlaib.

De tre kongressledamöterna har på kort tid blivit några av Trumps mest högljudda kritiker från det demokratiska partiet. Och alla tre blev historiska när de valdes in som ledamöter i representanthuset senaste valet: Omar och Tlaib är de första två muslimska kvinnorna som valts in i kongressen och Ocasio-Cortez blev den yngsta kvinnan någonsin i församlingen när samtidigt valdes in. 

Den progressiva Alexandria Ocasio-Cortez har efter detta snabbt blivit en av demokraternas mest kända politiker och har samlat ihop en lojal följarskara i sociala medier av flera miljoner människor. 

Gabbard tveksam till riksrätt

Pete Buttigieg gav sig på republikanerna som inte vill att frågan om Trumps handlande i Ukraina utreds.

– En president om tio eller 100 år kommer att se tillbaka på den här tiden och antingen dra slutsatsen att ingen står över lagen, eller att en president kan komma undan med vadsomhelst.

Den enda som inte rakt ut sa att hon var för ett riksrättsåtal var Tulsi Gabbard, som talade om att ett sådant skulle splittra landet ännu mer. 

– Han vann valet 2016, sa hon.

Även hon tyckte dock att frågan måste utredas.

Joe Biden: En oberäknelig, galen president

Det var inte bara gällande riksrättsåtalet Trump kom på tal i hårda ordalag. När Joe Biden fick frågan om han skulle skicka tillbaka amerikanska trupper in i Syrien igen, så svarade han inte riktigt på det. I stället gav han sig på presidenten.

– Först och främst skulle jag inte ha dragit tillbaka dem. Det är det mest skamliga som en president har gjort i modern tid.

– Vi har en oberäknelig, galen president som inte vet ett dugg om utrikespolitik.

De andra kandidaterna fyllde i.

– Han förstör det moraliska ledarskapet i det här landet, sa Cory Booker.

– Presidenten fängslar barn vid gränsen och släpper IS-fångar fria, sa Julian Castro.

Även här skilde sig Tulsi Gabbard något från de övriga.

– Trump har blod på sina händer, men det har även många andra i båda partier som arbetat för ett regimskifte i Syrien, sa Tulsi Gabbard.

– Vi måste sluta med alla dessa krig för regimbyte, i Syrien och på andra ställen, fortsatte hon och bad om stöd från Elizabeth Warren.

– Vi borde lämna Mellanöstern helt. Men vi måste göra det på ett smart och riktigt sätt, svarade Warren.

Dödsdom över Nato – om Trump blir omvald

Vladimir Putin kom förstås också på tal i debatten. Joe Biden tog upp de tillfällen då Trump inte agerat på att Putin blandat sig i den demokratiska processen i bland annat Ukraina och Litauen – och när det gäller USA valt att tro på Putin i stället för de amerikanska underrättelsetjänsterna. 

Biden fortsatte med att Trump ifrågasatt Natos artikel 5 – den som säger att Natoländerna måste försvara andra Natoländer om de blir angripna.

– Nato kommer inte överleva om Trump blir omvald.