Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En uttråkad Trump ville mötas en dag tidigare

Kim Jong-Un och Donald Trump skakar hand vid det historiska toppmötet i Singapore den 12 juni.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

USA:s president Donald Trump höll på att omkullkasta schemat inför veckans toppmöte i Singapore.

Han tyckte det var lika bra att göra allt redan på måndagen eftersom både han och Kim Jong-Un redan var på plats.

Samtidigt tyckte amerikanerna att nordkoreanerna betedde sig som ”utomjordingar” vid förhandlingarna inför mötet.

Nu börjar vi få veta vad som hände bakom kulisserna i Singapore.

Det är den amerikanska tidningen Washington Post och nyhetsbyrån AP som talat med källor som deltog vid det historiska toppmötet i tisdags mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

Det var första gången någonsin som en amerikansk president mötte en ledare från Nordkorea. Nordkoreanerna var nervösa över mycket, om vi får tro den amerikanska sidan. Något sådant här hade de aldrig gjort.

De misstänkte exempelvis att det fanns spioner överallt. Delegationer från bägge länder möttes under måndagen för att tillsammans komma överens om formuleringarna i det gemensamma uttalande som Donald Trump och Kim Jong-Un skulle skriva under.


LÄS MER: Här möts Donald Trump och Kim Jong-Un i Singapore 


Den amerikanska sidan tyckte det var en bra idé att bjuda in en officiell fotograf som kunde föreviga ögonblicket. Nordkoreanerna bleknade:

– Hur vet vi att hon inte är spion? undrade de.

Till slut gav de dock vika och fotografen släpptes in.

Donald Trump var irriterad inför mötet

Om president Donald Trump fått som han ville så hade mötet kunnat äga rum redan under måndagen, trots att allt var planerat för tisdagen den 12 juni. Trump anlände till Singapore redan under söndagskvällen lokal tid, och Kim Jong-Un hade landat redan några timmar tidigare.

Men Trump var irriterad och kände sig snart uttråkad, enligt Washington Post.

– Vi är ju här nu, sa han till sina närmaste medarbetare.

– Varför kan vi inte bara göra det på en gång?

Utrikesminister Mike Pompeo, till vänster om Trump, lyckades övertala den uttråkade presidenten att följa det planerade schemat.
Foto: KEVIN LIM / THE STRAITS TIMES / / EPA / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det var till slut utrikesminister Mike Pompeo och presschefen Sandra Huckabee Sanders som lyckades övertala honom att det nog var bäst att följa det planerade schemat trots allt.

De argumenterade för att tiden i stället borde användas för att förbereda sig inför mötet. Och dessutom – påpekade de – så skulle det bli mindre tv-bevakning eftersom mötet i så fall skulle äga rum på natten mellan söndag och måndag. Så presidenten lät sig övertalas.


LÄS MER: Donald Trumps hyllning till Kim Jong-Un efter toppmötet i Singapore 


Nervositeten fortsatte att vara stor i den nordkoreanska delegationen. De hade exempelvis svårt att förstå varför det skulle vara så många journalister och fotografer närvarande.

Och fanns det inte en risk att journalister gömde vapen bland sina kameror? Det fanns säkerhetspersonal från tre nationer, värdarna Singapore, USA och Nordkorea och en del journalister fick gå igenom tre spärrar, en för varje nation.

Nordkorea fick stå övers på toppmötets logotyp

Nordkoreanerna var också mycket noggranna med att landet skulle vara jämlikt USA i allt. Amerikanerna bjöd på en eftergift och lät Nordkorea stå överst på toppmötets officiella logotyp.

Amerikanerna hade betydligt fler personer på plats, men nordkoreanerna ville att det skulle vara exakt lika många på plats vid Capella Hotel där mötet ägde rum och så fick det bli. Flera experter som skulle ha varit med, fick se allt på tv från hotellrummet i stället.

Det var den amerikanska sidan som ordnat pennorna som de bägge ledarna skulle använda för att skriva under avtalet. Kanske nordkoreanerna läst på om USA:s planer på att lönnmörda Kubas diktator Fidel Castro på 1960-talet, de var hursomhelst inte nöjda.

En nordkoreansk vakt med handskar på händerna inspekterade noggrant stolen som Kim Jong-Un skulle sitta på och undersökte den svarta pennan. I sista ögonblicket försåg i stället Kims yngre syster, Kim Yo-Jong, honom med en egen penna.

Kim Jong-Uns syster Kim Yo-Jong försåg Nordkoreas ledare med en egen penna i sista ögonblicket.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump å sin sida uttryckte flera gånger under mötet skämtsamt sin beundran för hur saker och ting sköts i Nordkorea. Som när han och Kim Jong-Un tittade på en nyhetssändning från Pyongyang.

Trump noterade att inte ens Fox News ger honom så hovsam bevakning och undrade om inte den kvinnliga nyhetsuppläsaren skulle skaffa sig ett jobb på amerikansk tv i stället.

Trump uttryckte också sin förundran över hur barska de nordkoreanska vakterna såg ut. De vägrade skaka hand och rörde inte en min.

Kritiken mot Trump: ”Så gör man inte med utländska militärer”

Nordkoreanerna släppte efter mötet en dokumentärfilm och där finns en kort scen där Trump möter en av de nordkoreanska generalerna. Den har nu gett honom lite problem på hemmaplan.

Trump sträcker ut handen för att hälsa, men generalen svarar med att göra honnör, något som också den amerikanska presidenten då gör. 

När den nordkoreanske generalen gör honnör svarar Donald Trump med att göra honnör – något han nu fått kritik för.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Den pensionerade amiralen John Kirby säger till CNN att det var opassande för en amerikansk president att göra på det viset.

– Så gör man inte med utländska militärer från motståndarsidan.

Flera punkter i uttalandet var avklarade på förhand

Det mesta som stod i det gemensamma uttalandet var avklarat på förhand, däribland tre av de fyra punkterna, exempelvis den där Nordkorea lovar att avveckla sina kärnvapen.

Vid presskonferensen efteråt avslöjade Trump att de kommit överens om fler saker och att USA tänker upphöra med gemensamma militärövningar med Sydkorea eftersom de är ”provokativa” och kostar pengar.

Trump har fått kritik för bland annat detta och för att mötet i praktiken mest ledde till allmänt formulerande åtaganden av ett slag som Nordkorea gjort tidigare. Och sedan brutit.

Enligt AP har president Trump efter återkomsten till USA varit mycket irriterad över att han inte fått den beröm och ära han anser sig förtjäna efter toppmötet i Singapore. Vi lär snart få höra mer om det via presidentens Twitterflöde.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.