Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En ukrainsk soldat dödad på Krim

En ukrainsk soldat har dödats på Krim.
Foto: Alexey Furman / Epa / Tt

En ukrainsk soldat ska ha dödats och ytterligare minst en skadats vid en attack mot en militärbas på Krim.

Men enligt BBC var det inte ryska soldater som stormade militärbasen utan maskerade och beväpnade män som sympatiserar med Ryssland.

Regeringen i Kiev har nu tillåtelse att använda sina vapen - skjut tillbaka.

– Det här är ett krigsbrott, säger Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk.

Det var en avdelning inom det ukrainska försvarets topografiska enhet i Simferopol som attackerats. Soldaten var en underofficer och dog efter att ha skjutits i nacken, uppger BBC.

Ett ögonvittne säger till BBC att beväpnade män anlände i två fordon - utan markeringar - och att de stormade basen i Simferopol.  Under attacken ska  männen ha skjutit med automatvapen.

Den ukrainska regeringen uppger att en underofficer som var i tjänst i en park inne i basen hade dödats och en annan officer skadades .

En tredje soldat ska ha fått ben- och huvudskador efter att ha blivit slagen med järnstänger

Regeringen i Ukraina uppger också att befälhavaren för enheten tillfångatogs av män som bar ryska uniformer.

Det ukrainska försvarsdepartementets talesman Vladislav Seleznyov säger till Reuters att attacken utfördes av "okända krafter, fullt utrustade och deras ansikten var  täckta".

Beslagtog pengar

Ukrainarna hade fått sina ID, vapen och pengar beslagtogs, sade han.

Den tillförodnade premiärministern Arseniy Yatsenyuk förklarade att det var en nödsituation och sammankallade regeringen till ett krismöte:

- Konflikten har skiftat från en politisk till en militär scen, sa han.

- Ryska soldater har börjat skjuta på ukrainska militära militärer och det är ett krigsbrott .

Enligt Ukrayinska Pravdas webbupplaga ska en krypskytt ha funnits i byggnader mitt emot basen.

Det finns också rapporter, bland annat från Ukrainska Pravda, att åtminstone en prorysk milisman skjutits till döds och att det varit spridda skottlossningar på Krim.

Men uppgifterna är osäkra.

Jakub Swiecicki, öststatsexpert vid Utrikespolitiska institutet, är mycket orolig över situationen.

– Det här kan ha varit första skottet mot ett fullt krig. Ukrainska soldater är omringade av ryssar men vägrar erkänna att Krim har blivit ryskt. Det försvårar läget ytterligare, säger han till Expressen.se och fortsätter:

– Det är svårt att veta vad som sker i Vladimir Putins huvud men Ukraina kommer inte få någon hjälp utifrån för att vinna tillbaka Krim.

Efter attacken uppger regeringen i Kiev att ukrainska soldater tillåts att använda sina vapen, rapporterar AFP.

"Det kan spåra ur"

"För deras självförsvar och skyddande av sina liv, ukrainska soldater... stationerade i den autonoma republiken Krim tillåts att använda vapen", lyder uttalandet från försvarsdepartementet i Kiev.

Dessutom uppger nu BBC att det inte var ryska soldater som stormade militärbasen utan beväpnade män som sympatiserar med Ryssland.

Expressens mångårige korrespondent och Rysslandexpert Gunnar Johansson är mycket orolig över läget.

– Det har trappats upp mer och mer och en sådan här skottlossning kan göra att det spårar ur. Det är väldigt dramatiskt och läget är mycket allvarligt, säger han.

Attacken inträffar en dag efter att Rysslands president Vladimir Putin undertecknade ett fördrag som gör Krim till en del Ryssland.

Putin fördömde också väst för sin "hyckleri", och säger att västvärlden hade godkänt Kosovos självständighet från Serbien men nu förnekade Krims invånare samma rätt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.