Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vaccineringen kan bli försenad – svårt att ge båda doserna innan juli

Emma Spak, hälso- och sjukvårdschef SKR: ”Mindre än vad som krävs”.
Sverige har hittills fått en tredjedel av den utlovade vaccinleveransen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Emma Spak, sektionschef hälso- och sjukvård SKR.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under januari och februari fick regionerna löfte om 3,75 miljoner vaccindoser.

Facit: 1,1 miljoner.

Mer är på väg – men de stora mängderna ser ut att komma i juni - och då får regionerna svårt att vaccinera båda doserna innan halvårsskiftet som utlovat.

– Det möjliggör inte att dos ett och dos två ges vid rätt tidpunkter, säger Emma Spaak som är chef för hälso- och sjukvårdsektionen vid Sveriges kommuner och regioner. 


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Att regionerna bara har fått en tredjedel av de utlovade doserna har slagit mot vaccinationstakten. 

Först ”en bit in i mars” kommer tillräckligt med doser ha levererats för att vaccinera hela fas 1, inklusive personer med hemtjänst, enligt Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Totalt handlar det om 8,2 miljoner personer som ska vaccineras, och enligt målet ska det ske före halvårsskiftet. 

Det saknas vaccindoser för 700 000 personer – men mer är på väg in.

”Stor utmaning”

Regionerna har fått besked om att fler doser är på gång. Men problemet är att de väntas komma sent, först i juni.

– Det innebär, oavsett den kapacitet regionerna kan ta fram, så blir det svårt att nyttigöra de här vaccinerna för två doser, säger Emma Spaak.

– Det krävs tidsintervall mellan doserna. Det innebär att en stor leverans i juni inte möjliggöra att dos ett och dos två ges vid rätt tidpunkt.

Det betyder alltså att en del sannolikt måste vänta till en bit in i juli innan de har fått båda doserna och då kommer inte alla i den vuxna befolkningen som erbjudits vaccin inte vara vaccinerade före halvårsskiftet som regeringen lovat.

Runtom i landet står nu vårdpersonal runtom i landet och stampar i väntan på mer vaccin.

– Ge oss vaccin. Vi är redo, säger Region Örebros vaccinsamordnare Inger Nordin-Olsson.

Statsministern står fast vid målet

Kommer doserna som de ska kan regionerna fortfarande klara målet, enligt SKR. Sammanlagt finns kapacitet för att vaccinera 1,2 miljoner personer per vecka.

– Det är en mycket god kapacitet och regionerna är väl förberedda, säger Marie Morell (M), ordförande för sjukvårdsdelegationen.

Även statsminister Stefan Löfven (S) sa på en pressträff på fredagseftermiddagen att målet fortfarande går att uppnå.

– Skulle det bli problem med leveranser igen har vi en annan situation, men med prognoserna som finns säger regionerna och Folkhälsomyndigheten att vi ska klara målet, säger han.

Men han understryker, precis som tidigare, att det är avhängigt vaccinleveranserna.

– Får vi inte vaccin så går det inte att vaccinera. Man kan inte vaccinera med luft, säger Stefan Löfven.

TV: Så funkar de olika vaccinen på mutationerna

Matti Sällberg, professor vid Karolinska Institutet, förklarar hur vaccineringen mot covid-19 biter på de olika mutationerna.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.