Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dimman hjälpte nordkoreansk soldat att fly

Nordkoreanska soldater blickar mot den sydkoreanska sidan av gränsen.Foto: LEE JIN-MAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN
Sydkoreanska soldater patrullerar vid gränsen mot Nordkorea.Foto: AHN YOUNG-JOON / AP TT NYHETSBYRÅN

Plötsligt, tidigt på torsdagsmorgonen, dök den nordkoreanske soldaten upp vid de sydkoreanska gränsvakterna vid gränsen.

Nu misstänker man att det var den tjocka dimman som gjorde att han inte upptäcktes av Nordkorea i tid. 

Det är den andra soldaten som lyckats fly från regimen på bara några veckor. 

På torsdagsmorgonen bekräftade sydkoreanska försvarsdepartementet för nyhetsbyrån Yonhap att ytterligare en nordkoreansk soldat har lyckats fly över gränsen. 

Soldaten, som inte ännu namngivits, beskrivs vara av låg rang och ska ha dykt upp framför sydkoreanska gränsvakter klockan åtta på torsdagsmorgonen, lokal tid. Till skillnad från den förra soldaten som flydde regimen, skadades inte denna soldat i flykten. 

Dimman tros ha räddat mannen

Sydkoreanska soldater ska dock ha avfyrat över 20 varningsskott mot den nordkoreanska gränsen efter att nordkoreansk militär sökt efter soldaten. Det skriver Yonhap. 

Soldaten har förhörts av sydkoreanska myndigheter, och man tror nu att det var den tjocka dimman som gjorde att mannen inte upptäcktes av Nordkorea i tid, det skriver The Guardian. 

Roh Jae-cheon, talesperson för det sydkoreanska försvarsdepartementet, bekräftade under torsdagsmorgonen att en nordkoreansk soldat flytt över gränsen.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Fjärde flykten i år

Det här är den fjärde gången i år som en nordkoreansk soldat väljer att fly över gränsen.

Den senaste flykten skedde för bara en månad sedan, och blev omskriven i medier världen över tillsammans med en film från flykttillfället.

Den 24-årige soldaten Oh Chong-song satte sig då i en jeep, och körde i hög fart mot gränsområdet. När bilen fastnade i ett dike övergav han den och sprang till fots sista biten.

Oh Chong-song flydde över den nordkoreanska gränsen i november. Han sköts med fem skott, men överlevde.Foto: UNITED NATIONS COMMAND HANDOUT / EPA / / EPA TT NYHETSBYRÅN

Sköts fem gånger innan han kollapsade

Under tiden öppnade de nordkoreanska soldaterna eld mot honom, och han blev skjuten med fem skott innan han kollapsade. Sydkoreanska och amerikanska soldater släpade honom då i säkerhet.

24-åringen har sedan dess undergått ett flertal operationer, men hans läge beskrivs i dag som stabilt. 

Totalt femton personer, varav fyra soldater, har flytt Nordkorea i år. Förra året flydde fem personer.

 

LÄS MER: Här fångas den flyende nordkoreanske soldaten på film 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.