En svensk soldat dödad i Afghanistan

Publicerad
Uppdaterad
En svensk soldat har dödats i strider i Afghanistan.
Soldatens pansarterrängfordon sprängdes av en hemmagjord bomb.
Ytterligare två svenskar skadades.
- De ska vara lindrigt skadade, säger Torbjörn Gustafsson, pressansvarig på Försvarsmakten, till Expressen.se.
Stridigheterna inträffade väster om Mazar-i-Sharif. Där omkom en svensk soldat i en attack vid 16-tiden svensk tid.
– En svensk soldat har omkommit i Afghanistan, säger Torbjörn Gustafsson, pressansvarig på Försvarsmakten.

Två skadade

Dessutom har två soldater sårats.
– De bedöms som lindrigt skadade. En är kvar i förbandet och en är förd till det tyska fältsjukhuset i Marmal, där finns extremt duktig expertis, säger Torbjörn Gustafsson.
Den omkomne soldaten fanns i en pansarterrängbil som sprängdes av en hemmagjord sprängladdning.
– Vi försöker få kontakt med anhöriga, säger Marie Pilsäter vid Försvarsmakten.

Hemmagjord sprängladdning

Det svenska förbandet arbetade väster om Mazar-i-Sharif – i ett område som tidigare kontrollerats av upprorsmakare. En del av syftet med operationen är att afghanska myndigheter ska få kontroll över området.
Händelseutvecklingen inleddes med att ett stridsfordon 90 utsattes för finkalibrig eld. Pansarterrängbilen kallades fram för att understödja och drabbades av en hemmagjord sprängladdning.

Terrängbil i brand

Sjukvårdshelikoptrar kallades till platsen. Vid framkomsten till sjukhuset vid Marmal kunde läkare konstatera att den svenske soldaten avlidit.
Enligt ögonvittnen stod en svensk pansarterrängbil i brand sent under kvällen.
– Det cirkulerade länge helikoptrar runt där det hände, säger de.

"Tragiskt"

Stämningen i förbandet är dämpad.
– Självklart är stämningen dämpad i förbandet, jag kan inte säga mer för tillfället, säger Wilhelm Guldbrand, informationsofficer vid den svenska Afghanistanstyrkan, till TT.
Lars Fresker, ordförande för Officersförbundet beklagar det inträffade:
– Det är tragiskt varje gång sådant händer. Mina tankar går i första hand till de anhöriga.
– Även om man är medveten om riskerna när de är ute på uppdrag är det lika tragiskt varje gång en sån här händelse inträffar, säger han.
Sammanlagt har nu fem personer i den svenska Afghanistanstyrkan dödats. I februari i år dödades två soldater av en man som utgav sig för att vara polis. I november 2005 stupade två soldater efter att en kolonn utsatts för ett sprängattack i närheten av Mazar-i-Sharif.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag