Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensk kvinna saknas – sökandet avbryts

Fyra personer saknas i bergområdet Troms i norska fjällen. 

Enligt norsk polis rör det sig om en svensk kvinna, och tre finska män.

Området ska vara lavindrabbat och en stor räddningsinsats har pågått under dagen och kvällen.

Vid niotiden på onsdagskvällen förklarade insatsledaren John-Kåre Granheim för NRK:

– Vi vet inte, men vi fruktar att de dragits med i ett snöskred. Vi har sett skidspår mot skredet, men inga ut.

Vid 22-tiden på meddelar polisen att man avbrutit sökandet men att det ska återupptas på torsdagen, rapporterar norska TV2.

Under tidig kväll gick norsk polis ut på Twitter med uppgiften att en svensk man saknade sitt tursällskap på fyra personer som befinner sig i bergsområdet.

– Han säger att det är mörkt i bergen och att det har inträffat flera mindre laviner i området, säger polisen Morten Augensen till Norsk Telegrambyrå, enligt SVT. 

https://twitter.com/polititroms/status/1080492915242106880

På Twitter skriver Troms polisdistrikt vidare att händelsen utspelas på Blåbärsfjället, och att polis och räddningshelikopter är på väg till platsen.

Polisen: ”En krävande uppgift”

När Expressen TV på onsdagskvällen pratar med operationsledaren Morten Augensen säger han:

– Det är en krävande uppgift att leta efter människor under de förhållanden som råder med minus fem grader, mörkt och snöbyar.

– Men vi har duktigt folk på plats; bland annat militärer och personer från försvaret. De har också med sig hundar.

Morten Augensen förklarar vidare att  de fyra försvunna personerna senast observerades när de var på väg uppför berget på cirka 1 400 meters höjd. 

En annan man i sällskapet befann sig då på lägre höjd när han runt två på onsdagseftermiddagen såg dem.

Det så kallade Blåbärsfjället, där personerna senast sågs, har drabbats av flera mindre laviner under dagen. Lavinfaran i området anses fortfarande vara hög.

”Vi fruktar att de dragits med”

Vid niotiden på onsdagskvällen förklarade insatsledaren John-Kåre Granheim för NRK:

– Vi vet inte, men vi fruktar att de dragits med i ett snöskred. De borde ha varit tillbaka för länge sedan. Vi har sett skidspår in mot snöskredet, men inga ut.

Granheim uppger att snöskredet ska ha varit 300 meter brett och upp till 600 meter långt.

NRK berättar vidare att en räddningshelikopter söker av området, och att räddningsinsatsen gjorde halt strax efter nio på onsdagskvällen.

Vid 22-tiden meddelade polisen norska TV2 att sökandet avbryts för kvällen. Orsaken är att det råder svåra förhållanden på Blåbärsfjället. Sökandet ska dock återupptas på torsdagen.

Gränsar till Sverige och Finland

Troms fylke är Norges näst nordligaste fylke, beläget mellan Nordland i sydväst och Finnmark i nordost. Det är det enda fylke som gränsar till såväl Sverige som Finland.

Fylkeskommunens och fylkesmannens administration ligger i Tromsö.

FOTNOT: I en tidigare version uppgavs det att det rörde sig om fyra svenskar. Senare konstaterade norsk polis att det alltså gäller en svensk kvinna och tre finska män.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.