Gunnar "James Bond" Schäfer vill med namnbytet hylla sin pappa och Ian Fleming. Foto: Privat
Gunnar "James Bond" Schäfer vill med namnbytet hylla sin pappa och Ian Fleming.  Foto: Privat

En svensk Bond

Publicerad
Uppdaterad
Nu kan Gunnar Schäfer i Kalmar presenterna sig med den klassiska frasen "My name is Bond, James Bond".
Skatteverket har godkänt hans ansökan om att få byta förnamn till James Bond.
- Jag ville hedra min pappa och Ian Fleming, säger James själv till Expressen.se.
007-pizza, 007 i mobilnumret, 007 på registreringsskylten och skapare av världens enda James Bond museum - som finns i Nybro.
- Jättebra, på det här viset kan jag knyta ihop säcken som jag försökt skapa, säger Gunnar "James Bond" Schäfer.
Gunnars pappa och Ian Fleming, som skrev Bond-böckerna, stred båda i andra världskriget. Kriget tog slut, Gunnars pappa kom till Sverige och gifte sig med en svenska.
Gunnar föddes 1957. 1959 åkte fadern på semester och sen dess har han varit spårlöst försvunnen
- Jag lärde aldrig känna min far, det har blivit en saknad och då har jag tagit Ian Fleming som förebild.
- Jag jämför honom med min riktiga pappa, säger Schäfer till Expressen.se.

Pierce favoriten

Intresset tog ordentlig fart efter att han sett Bondrullen "Golden Eye" - men han är förtjust i de flesta av böckerna och filmerna.
- Sista filmen "Casino Royal" är otroligt bra, men den hade fått fler getingar om Pierce Brosnan spelat Bond. Han är min favorit.
- Han har charmen och glimten i ögat, är kvicktänkt och har lätt för kvinnor, säger Schäfer.

"En chansning"

Efter skatteverkets beslut är Gunnar Schäfers fullständiga namn nu Nils Gunnar Bond James Schäfer.
- Jag gjorde en chansning och ansökte om namnet. Det är en hyllning till min pappa, till Ian Fleming och hans berättelser. Och en förklaring att mitt intresse är på väldigt stort allvar.
Alla har rätt att ansöka om namnbyte av förnamn och mellannamn hos skatteverket.
Så länge det bara gäller förnamn och mellannamn kostar det inget. Den som vill ändra efternamn får ansöka hos patent- och registreringsverket där det kostar pengar att byta.
Jakob Wagner
Jakob Wagner

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag