Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En snöskoter på två invånare i Arjeplog

Arjeplog, Storuman och Sorsele är Sveriges skotertätaste kommuner. Här äger man i snitt två skotrar – per person. Foto: Lars Nilsson
”Det kommer sig ganska naturligt av att vi har stora ytor”, säger Anne-Kirsti Westerlund, som är skoteråkare från Jäckvik i Arjeplogs kommun.

Sveriges skotertätaste kommuner är Arjeplog, Storuman och Sorsele.

Där går det en skoter på två invånare.

– Det är vår livsstil, säger skoteråkaren Anne-Kirsti Westerlund från Jäckvik i Arjeplogs kommun.

Men den höga skoterfrekvensen kan också orsaka problem för rennäringen, menar företrädare för Sametinget.

Sveriges skotertätaste kommuner är Arjeplog, Storuman och Sorsele. Där går det i snitt en skoter på två personer, visar statistik från Statistiska centralbyrån som nyhetsbyrån Siren sammanställt. Den kommun som har minst antal skotrar per capita är skånska Burlöv, tätt följd av Bjuv och Östra Göinge.

Den skotertätaste kommunen är Arjeplog.

– Det kommer sig ganska naturligt av att vi har stora ytor. Arjeplog är ju en jättestor kommun, större än hela landskapet Skåne. Och samtidigt är vi inte så många som bor här, 2900 stycken ungefär, säger kommunens kommunikatör, Fredrik Westerlund.

Skotern är ett sätt att komma ut

En av de byar som ligger i Arjeplogs kommun är Jäckvik. Anne-Kirsti Westerlund driver byns landhandel och är också medlem i den lokala skoterklubben.

– Den är jätteviktig för vår lilla by. Skoterföreningen är ju en stor del av den, med många medlemmar, säger Anne-Kirsti Westerlund.

Det bor ett tjugotal fasta boende i byn. Men det finns också ett hundratal fritidshus i och nära byn. Av dem har nästan alla en till två skotrar, berättar Anne-Kirsti Westerlund.

– Det är jättebra, det är ju vad vi och många företagare lever av. Det finns plats för både oss och turisterna, säger hon.

Då hon jobbar mycket brukar hon inte få så mycket tid över för att köra skoter. Men när hon väl får en stund över brukar hon åka upp med familj och vänner på fjället.

– Man kanske kör till någon sjö, pimplar lite och sitter på ett renskinn och sitter i solen. Det är väl det som det handlar om, säger hon.

Kan vara problematiskt

Men den höga skoterfrekvensen kan också innebära problem. Bland annat för rennäringen i området.

– Det är väl ett fritidsnöje som folk i de här bygderna har, så det är väl naturligt. Men det är klart att om skoterkörningen är fri så är det ett stort bekymmer, och på många håll är det ett stort bekymmer, säger ledamoten i Sametinget Per Mikael Utsi, partiet Guovssonásti.

Det finns möjligheter för att förbjuda skoterkörning där betande renar finns. Men det är upp till kommunerna att genomföra förbuden.

– Det skulle behöva vara skärpt lagstiftning så att kommunerna är skyldiga att förbjuda skoterkörning där det finns betande renar eller andra djur som störs av skotertrafiken, säger Per Mikael Utsi.