Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En skola i Skutskär är stängd efter Jodel-hot

Det här SMS:et har gått ut till föräldrar med barn som går på skolor i Skutskär.
Älvkarlebys kommuns hemsida visar denna information.

Lunds universitet håller stängt på grund av hot via appen Jodel.

Nu har även två grundskolor i Skutkär i norra Uppland fått stänga på grund av hot via Jodel, uppger UNT.

– Skulle det vara någonting som hände så skulle vi aldrig kunna leva med det samvetet. Då är det bättre att agera, säger Johan Sennerfelt, rektor på Älvboda friskola.

"Gå inte till skolan i dag" löd, enligt uppgifter till UNT, hotet som riktades till elever i Skutskär genom appen Jodel.

Hoten riktades inte till någon specifik skola, men både den i kommunala Rotskärsskolan och i Älvboda friskola beslutade rektorerna vid niotiden på måndagen att utrymma skolorna. Skolledningen skickade sms till eleverna föräldrar informerades och uppmanades att hämta sina barn från skolan.

Polisen tar inte hoten lika allvarligt som skolledningarna.

Inget seriöst hot

– Polisen har inte fattat några beslut om att utrymma, det har skolan gjort på egen hand. Utifrån de analyser vi gjort så anser vi inte att det finns något seriöst hot bakom meddelandet, säger Christer Nordström till UNT.

Jodel är en "klotterväggs-app" där användarna lägger upp helt anonymt lägger upp inlägg som kan läsas andra användare som finns inom en radie av tio kilometer.

LÄS MER: Så fungerar appen Jodel

Samma text som i Lund

Älvboda friskolas rektor Johan Sennerfelt berättar om den omvälvande morgonen.

– I morse när vi hade personalmöte fick jag meddelande om att det stod två poliser ute i entrén som ville träffa mig. De visade ett utdrag ur den här appen Jodel. Det var samma text som i det meddelande som hade kommit till Lund, men man hade bytt ut Lunds universitet mot Skutskärs skolor, berättar han.

Meddelandet var en direkt översättning av det meddelande som skrevs innan skolmassakern i Oregon den 1 oktober.

Efter diskussion med polisen kom de fram till att hotet troligtvis inte behöver tas på allvar. Men efter samråd med skolledningen på den andra större grundskolan i Skutkär, Rotskärsskolan, så beslutade de ändå om att utrymma skolan och stänga den för dagen.

"Hade skapat panik hos föräldrarna"

– Polisen kunde inte råda oss att göra det ena eller det andra utan sa "det här beslutet får ni ta själva". Sen tog det inte lång stund efter att jag fick veta om hoten innan personal blev kontaktade av anhöriga som sett samma meddelande på appen. Kommer det den vägen i en ort som Skutskär så vet man att då dröjer det inte länge innan hela bygden vet om det. Vi hade skapat panik hos föräldrarna om de hade fått veta bakvägen att det fanns ett hot mot skolorna, säger Johan Sennerfelt.

– Sen bestämde vi på skolorna för att utrymma, för skulle det vara någonting som hände så skulle vi aldrig kunna leva med det samvetet. Då är det bättre att agera.

Inga tidigare hot

Beslutet att utrymma togs strax efter klockan nio och alla barn har nu blivit hämtade från skolområdet. Enligt rektor Johan Sennerfelt har Älvboda friskola inte tidigare fått några hot.

– Vi har bra relation till våra elever och vi har inte känt att det ligger något allvar bakom det här.

Under söndagen uppdagades ett hotfullt meddelande via Jodel i Lundområdet. Ledningen för Lunds universitet bestämde att all verksamhet i universitetet ska hållas stängd under måndagen, på grund av hoten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.