Regeringen och ansvarig minister Ulf Kristersson avslöjade tidigare i veckan att man föreslår förändringar i sjukförsäkringsreformen. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
Regeringen och ansvarig minister Ulf Kristersson avslöjade tidigare i veckan att man föreslår förändringar i sjukförsäkringsreformen. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

"En skenmanöver från regeringen"

Publicerad
Uppdaterad
Regeringen har lovat att göra förändringar i sjukförsäkringen.
Men justeringarna berör bara cirka 1 400 personer, menar representanter för Påskuppropet, läkare och sjukskrivna.
- Regeringen har missat själva grundproblemet: att 100 000 sjuka människor kastas ut, skriver de i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
Regeringen och ansvarig minister Ulf Kristersson avslöjade tidigare i veckan att man föreslår förändringar i sjukförsäkringsreformen. Men det är inte alla som jublar.
Representanter för det så kallade Påskuppropet, läkare, och sjukskrivna skriver i en debattartikel i SvD att regeringen använder en ”skenmanöver för att försöka tysta en växande och besvärande opinion”.

Missar grundproblemet

Enligt skribenterna berör förändringarna bara cirka 1 400 personer.
”Sålunda har regeringen missat själva grundproblemet: att 100 000 sjuka människor kastas ut från den trygghetsförsäkring de betalat in till, och i många fall tvingas avbryta pågående vård och medicinsk rehabilitering för att skickas till Arbetsförmedlingen och aktiviteter som gör dem ännu sjukare”.
Påskuppropet genomförs på annandag påsk med manifestationer på ett 50-tal orter över hela landet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag