Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"En självklarhet att det finns människor som känner sig klämda"

Försäkringskassans försäkrings­direktör Svante Borg förstår att det finns människor som känner sig klämda av systemet, samtidigt som han försvarar det. "Vi möter väldigt många människor som ­definitivt känner sig hjälpta av det sjukförsäkringssystem vi har", säger han.Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Lotta Grönings artikelserie om de utförsäkrade och maktlösa har orsakat mycket stor upp­märksamhet.

Försäkringskassans försäkringsdirektör Svante Borg säger i dag:

- Det är en självklarhet att det finns människor som känner sig klämda, maktlösa, av systemet.

Sedan i måndags har Lotta Gröning berättat i Expressen om desperata människor som blivit utförsäkrade, som bollats mellan arbetsförmedlingen och försäkringskassan, som är maktlösa:

Mats Eriksson dog i fas 3.

Monica Johansson sitter fast i sjukskrivning.

Leif Hellström är för frisk för att vara sjuk, men för sjuk för att jobba.

Expressen frågar försäkringsdirektör Svante Borg:

Artikelserien visar att väldigt många människor känner sig maktlösa. Kommentar?

- Det är en självklarhet att det finns människor som känner sig klämda av systemet, eller maktlösa, det går inte att bortse ifrån. Samtidigt möter vi väldigt många människor som ­definitivt känner sig hjälpta och styrkta av det sjukförsäkringssystem vi har. Av alla som söker stöd från försäkringen är det 97 procent som får det stöd man söker.

Har förändrats

De resterande tre ­ procenten då?

- Vi måste varje dag titta på de här människorna som fastnar på något sätt och fråga oss: hur löser vi det? Försäkringen har ju förändrats, senast vi ­årsskiftet då man skapade det så kallade oskälig­hetsbegreppet, inne­bärande att man måste hitta möjligheter att kunna stödja människor mer ­precist.

I artikelserien hävdas att försäkringskassan stryker i läkarutlåtandena, att man inte tar med allt, innan man ­ meddelar beslut. Varför gör man det?

- Vi stryker inte alls, vi gör ingen överprövning av läkarens bedömning eller väljer ut olika delar av den. Utan vi tittar på intyget och gör en bedömning av hela bilden. Då är det framför allt en diskussion kring arbetsförmåga. Det finns ju så mycket mer än läkar­intyget som vi grundar vårt beslut på.

Kvalificerad personal

Det sägs i denna artikelserie att lekmän i försäkringskassan kör över både läkare och arbetsför ­ medling inför ett beslut.

- Vi har Sveriges mest kvalificerade personal när det gäller att göra en bedömning av arbets­förmåga utifrån de intyg som finns. Vi överprövar aldrig ett intyg om diagnos till exempel. Vi har ett stort antal läkare, försäkringsmedicinska rådgivare, som kan stötta handläggarna.

Men dessa försäkrings ­ läkare träffar ju aldrig patienten?

- Nej, det gör de inte, men det gör handläggarna i de här fallen och det är handläggarna som är juridiskt ansvariga, det är de som fattar besluten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.